Kako suhi siječanj pomaže vašem zdravlju?

| Health |

Instagram/@lisadanielle__

Praznici su definitivno vrijeme za uživanje.

No zabave, kuhano vino, šampanjac te sve ostale party aktivnosti mogu vam napraviti pravi problem jednom kad dođe 1.siječnja.

Naime, nakon Nove godine većina ljudi pokušava se vratiti u svoju svakodnevnu rutinu, ali i dalje osjeća posljedice svog prazničnog ponašanja.

Ako ste netko tko traži zdravo resetiranje, koje ne uključuje preoblikovanje čitavog plana prehrane, možda će vas zanimati tzv. suhi siječanj, odnosno izbjegavanje alkohola tijekom čitavog mjeseca siječanja.

Ako ćete uspješno apstinirati od alkohola cijeli mjesec, važno je razumjeti zašto to radite.

Prema stručnjacima pretjerana konzumacija alkohola uključuje konzumiranje više od sedam pića u jednom tjednu, a opijanjem se smatra  ispijanje više od četiri pića u roku od dva sata.

S konzumiranjem alkoholnih pića, razina alkohola u krvi se brzo povećava, a s povećanjem razine alkohola u krvi povećava se rizik od oštećenja. Ova oštećenja uključuju smanjene inhibicije, motoričku diskoordinaciju i probleme s pamćenjem koji mogu dovesti do rizičnog ili nasilničkog ponašanja i još puno toga.

U nastavku pročitajte koje su zdravstvene koristi suhog siječnja.

Bolje ćete spavati i imat ćete više energije

Možda zvuči kontraintuitivno jer većina nas vjerojatno brže zaspi kada je pod utjecajem alkohola, ali previše alkohola zapravo remeti kvalitetu vašeg sna.

Vaša koža će se raščistiti

Alkohol je diuretik, što znači da zbog njega češće odlazite u kupaonicu te vas na kraju može ostaviti dehidriranima, a ta dehidracija može ozbiljno štetiti vašoj koži.

Često zaboravljamo da se tijekom hladnih mjeseci i dalje moramo usredotočiti na hidrataciju.

Odbacivanje alkohola i pojačavanje unosa vode je ozbiljan dobitak za vaš hidratacijski status, koji  će vašu kožu učiniti zdravijom i sjajnijom.

Pomoći će vam izgubiti kilograme

Gubitak kilograma kada se odmaknete od alkoholnih pića, prilično je standardna stvar.

Zapravo, ako biste unijeli nula drugih promjena u svojoj prehrani, osim izbacivanja alkohola, vjerojatno biste izgubili kilograme.

Vaš imunološki sustav mogao bi se ojačati

Alkohol može umanjiti vašu imunološku funkciju, što vas može učiniti ranjivijima na patogene koji, između ostalog, uzrokuju prehladu i gripu, a često pijenje može uzrokovati i upale u cijelom tijelu.

Osjećati ćete se manje anksiozno

Dan nakon pretjerane konzumacije alkohola najvjerojatnije će se pojaviti  tipična mučnina i glavobolja koje dolaze s mamurlukom.

No, također bi se mogli pojaviti i anksiozni osjećaji koji se proživljavaju kao dio mamurluka.

Ako se na mjesec dana odlučite odmorite od alkohola, bit ćete bez mamurluka i anksioznih osjećaja, što znači mirnije noći i manje zabrinjavajuća jutra.