Kako smanjiti žudnju za slatkim?

| Health |

Instagram/@jourdansloane

Dolaskom ljeta bombardiraju nas naslovima o detoksikaciji od šećera s tvrdnjama da na ta način kontroliramo razinu šećera u krvi.

Je li žudnja za šećerom uistinu stvarna ili je to nešto što je izmislila prehrambena industrija da bi došla do naših novčanika?

Složit ćemo se da je najefikasniji način kontrole razine šećera u krvi suzdržavanje od slatkog, a ne neka čarobna detoksikacija koja nema dugotrajne pogodnosti. Iako žudnja za slatkim stvarno postoji, ljudi često zloupotrebljavaju taj izraz kao izgovor za konzumaciju slatkiša.

Koji je najučinkovitiji način suzbijanja žudnje za slatkim?

Važno je osluškivati svoje tijelo i svjesno se hraniti čak i kada je riječ o slatkišima. Zvuči nemoguće, ali kad sami sebi dopustimo da jedemo svu hranu, bez pravila, čak i šećer gubi svoju privlačnost. Nasuprot onome što većina misli, naša tijela nas neće tjerati da pojedemo sve kolače koji su nam dostupni.

Dokazano je da žudnja za određenom vrstom hrane raste kada nam je ta hrana iz nekog razloga zabranjena. Kada sami sebi date dopuštenje da jedete slatkiše kada god osjetite potrebu, vaša želja za slatkim će se postupno smanjiti.

Održiviji način da jedete manje šećera i smanjite žudnju, je hranjiva i svestrana ishrana. Umjesto da idete na dijetu od 30 dana bez šećera, razmislite o tome što možete jesti svakoga dana kako biste uravnotežili šećer u krvi.

Male promjene uključuju zamjenu proteinske šipke, koja je vjerojatno ispunjena i lažnim i stvarnim šećerima, s mrkvama i humusom te konzumacija prirodnih šećera, koje možemo pronaći u voću, u kombinaciji sa zdravim masnoćama maslaca od kikirikija, čine veliku razliku.

Ako su vaše ljetne večeri ispunjene vinom i desertima, pokušajte izabrati jedno ili drugo, umjesto oboje.

Važno je uspostaviti ravnotežu u ishrani, a kada ju uspostavite možete napustiti sva pravila koja znate o hrani bez narušavanja svoga zdravlja.