Kako šećer utječe na vaš organizam?

| Health |

Instagram/@tamara

Postoji razlog zašto su slatke namirnice tako ukusne - sadrže šećer.

I dok uživamo u konzumaciji slatke hrane važno je znati da ona nije naročito dobra za naš organizam.

Znamo da previše rafiniranog šećera utječe na povećanje tjelesne težine i kvarenje zubi, ali jeste li znali da šećer može utjecati na vaše tijelo na niz drugih načina?

U nastavku pročitajte kako sve šećer utječe na vaš organizam.


Mijenja vaše raspoloženje

Da bi vam pomogao da ostanete usredotočeni tijekom dana, vaš mozak zahtijeva stalnu opskrbu energijom u obliku glukoze iz ugljikohidrata. Ali kada se odlučite za šećerne ugljikohidrate, oni će naizmjenično povećavati i smanjivati razine šećera u krvi što dovodi do umora i slabog raspoloženja. Kako bi spriječili roller coaster raspoloženje, važno je da u organizam unosimo složene ugljikohidrate koji polagano oslobađaju energiju i održavaju stalnu razinu šećera u krvi.


Ubrzava starenje

Istraživanja pokazuju da ravnoteža hrane koju jedemo, ili ne jedemo, može dovesti do preranog starenja kože. Šećer uzrokuje starenje kože stvaranjem stanične upale u cijelom tijelu. Molekule šećera vežu se na kolagen u našoj koži u procesu koji se naziva glikacija, a ona stvara upalu koja razgrađuje kolagen, rezultirajući pojavom bora i gubitkom elastičnosti kože. Koža tada postaje ukočena i nefleksibilna te osjetljivija na oštećenja od sunca.


Uzrokuje pojavu nepravilnosti na koži lica


Hrana visoke GI vrijednosti - koja se brzo probavlja i povećava razinu glukoze u krvi jednako brzo uzrokuje pojavu visoke razine inzulina, za kojeg se smatra da dovodi do hormonskih promjena koje uzrokuju i pogoršavaju akne.


Negativno utječe na probavni sustav


Namirnice koje sadrže prirodni šećer, poput voća, obično dolaze ruku pod ruku s vlaknima, vitaminima, mineralima i vodom. Takva kombinacija dobra je za naše probavno zdravlje, te ima blagotvoran učinak na ravnotežu i raznolikost naših crijevnih bakterija. No, hrana koja je bogata rafiniranim šećerom imaju tendenciju da bude nisko hranjivih tvari i vlakana što nije dobra vijest za naše probavu jer to uzrokuje zatvor i nadutost.


Osjećat ćete se gladnijima


Slatkiši i šećerni ugljikohidrati poput čokolade ili keksa brzo se probavljaju te brzo ulaze u krvotok uzrokujući nagli porast šećera u krvi. Šećer i rafinirani ugljikohidrati nisu hranjivi, a zbog naglih padova šećera u krvi koji slijede, nakon njihove konzumacije, osjećat ćete se gladni i ponovno ćete posegnuti za hranom.