Kako se riješiti viška vode u tijelu?

| Health |

Instagram/ @victoriatornegren

Tijekom ljetnih mjeseci puno ljudi ima problema sa zadržavanjem vode u tijelu, koje je zbog jakih vrućina izraženije no inače.

Zadržavanje vode opći je pojam za nakupljanje viška tekućine u tijelu, koje ima simptome kao što su natečenost i nadutost, osobito oko trbuha i nogu, te umor i bol u nogama. Srećom postoji mnoštvo jednostavnih promjena koje možete napraviti u svom životu kako biste se osjećali što ugodnije u svojem tijelu.

U nastavku pročitajte kako, ovog ljeta, kontrolirati i eliminirati simptome zadržavanja vode.

Budite aktivni

Što se vaši mišići više kontrahiraju, to više pomažu vašim venama i limfnim žilama da pumpaju krv i limfu iz vaših ekstremiteta, gdje je zadržavanje tekućine najčešće. Pokušajte hodati, trčati i voziti bicikl, ili ići na plivanje gdje možete uživati u blagodatima vježbanja bez borbe s gravitacijom.

Tuširajte se hladnom vodom

I hladni i kontrastni tuševi stimuliraju kontrakciju krvnih i limfnih žila, a time i cirkulaciju krvi i limfnu drenažu. Čak i tuširanje samo nogu, hladnom vodom, može ublažiti simptome.

Masirajte noge i bedra

Upotrijebite čvrste, duge pokrete prema gore koristeći malu količinu ulja za masažu. Čak i nekoliko minuta dnevno dovoljno je za smanjenje simptoma.

Tretman limfne drenaže

Limfna drenaža je terapija kojom se metodom upuhivanja zraka stvara pritisak na točno određene dijelove tijela, čime se potiskuje nataložena tekućina.

Pijte više vode

Može zvučati kontraproduktivno, ali dehidracija tjera vaše tijelo da zadržava višak vode. Što više vode pijete manje ćete vode zadržavati.

Kontrolirajte unos kave

Kava može smanjiti zadržavanje vode razliku u kratkom roku, jer je diuretik, ali je poznato da prekomjerni unos kofeina povećava zadržavanje vode, kao i alkohol, pa izbjegavajte prekomjernu konzumaciju.

Jedite više voća

Voće je bogato kalijem, osobito banane, lubenica i breskve, a to smanjuje razinu natrija u organizmu te tako djeluje kao diuretik. Jagode su osobito dobre, jer kao i sve bobice sadrže polifenole koji pomažu u održavanju krvnih i limfnih žila.