Kako se riješiti neispavanosti i umora?

| Health |

 

Deprivacija sna, odnosno neispavanost, nije problem koji treba zanemariti. Jako je važno imati pristojan ciklus sna te da slijedite ispravnu rutinu kako biste osigurali šest do osam sati sna.

Ako ste neispavani, to može rezultirati različitim problemima, od kroničnog umora do raznih respiratornih bolesti. Osim toga, neispavanost povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Ako ste neispavani i želite to promijeniti, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Izbacite kavu
Puno ljudi ne može provesti dan, a da ne popije kavu, ali ako imate problema sa spavanjem, izbjegavajte je. Ako baš ne možete bez dnevne doze kave, ograničite konzumaciju na jednu šalicu ujutro.

Prestanite pušiti
Jedna od najboljih stvari koju možete napraviti u borbi protiv neispavanosti je prekid pušenja cigareta. Pušenje je povezano s brojnim opasnostima za zdravlje, a također može negativno utjecati na san. Iako je ovo za mnoge težak izazov, ipak trebaju pokušati, a rezultati će se vidjeti brzo.

Počnite vježbati
Vježbanje treba biti dio svakodnevnice. Kad se vratite s posla, odradite neke lagane vježbe kako biste opustili um i tijelo. To će utjecati i na poboljšanje kvalitete sna. No, nemojte vježbati neposredno prije odlaska u krevet, nego barem tri sata sati prije spavanja.

Zapamtite da spavaća soba služi samo za spavanje
Ako ste među onima koji puno vremena provode u spavaćoj sobi, jedu i rade u krevetu, prestanite s tim. Krevet treba služiti za spavanje, a tada će mozak automatski povezivati krevet sa snom i bit će vam lakše zaspati.