Kako se riješiti loših navika zbog kojih se budite umorni?

| Health |

 

Iako nam je san svima potreban, mnogi ne uspijevaju svaku noć kvalitetno se naspavati i često se bude umorni i tromi.

U nastavku vam donosimo najčešće loše navike spavanja, što one znače i kako ih ispraviti.

Ako često ne možete zaspati, možda niste usvojili naviku opuštanja sat vremena prije nego što odete u krevet. Trebali biste moći lako zaspati čim legnete u krevet, a ako to nije slučaj, moguće je da sami sabotirate spavanje gledanjem televizije prije spavanja, spavanjem tijekom dana ili pijenjem kave popodne.

Instagram/@frassyaudrey

U mraku tijelo proizvodi melatonin koji nam pomaže da zaspimo, dok uz svjetlo proizvodi kortizol koji nas razbuđuje pa je navečer dobro izbjegavati jako osvijetljene prostore.

Ako to ne pomogne, razlog nesanice može biti i hormonalna neravnoteža zbog policističnih jajnika, prekomjernog rada štitnjače, depresije i anksioznih poremećaja.

Buđenje noću je također loš znak, a za to je često kriv stres. Osjećaj anksioznosti i problemi na nas utječu i kad se odmaramo jer stres povećava nivo kortizola u tijelu.

Alkohol također nije dobra ideja prije kreveta jer neke ljude može razbuditi, kao ni premalo sati sna. Iako neki smatraju da im je nekoliko sati sna dovoljno, nitko ne može dugoročno tako živjeti pa je važno svaku noć spavati od sedam do devet sati.