Kako se oporaviti poslije prehlade i gripe?

| Health |

Instagram/@oliviaculpo

Donosimo vam popis namirnica koje trebate konzumirati nakon prehlade i gripe kako bi ojačali svoj imunitet.

Iako svi znaju da bi prehladu i gripu trebalo preležati, mnogi s povlačenjem temperature ustaju na noge i vraćaju se obavezama. Zbog toga je važno da se nakon preležane respiratorne infekcije pomogne organizmu da se oporavi, a ne da zbog iscrpljenosti ponovno dobijete neku infekciju.

U nastavku vam donosimo vam 3 grupe namirnica koje jačaju imunitet.

Pixabay

Korjenasto povrće
Cikla, celer, mrkva kao i luk i krumpir su nezaobilazni tijekom zime. To i nije čudno jer ovo povrće je prirodni zaštita od raznih bolesti. Korjenasto povrće pomaže kod probave, što jača imunitet. Savjet je da se korjenasto povrće, osim krumpira, jede u kombinaciji s nekim kuhanim jelom.

Pixabay

Orašasti plodovi
Orasi, lješnjaci, bademi i kikiriki se svrstavaju u grupu orašastih plodova koji su izuzetno zdravi za ljudski organizam. Osim što su izvrsnog ukusa, izvor su mnogih potrebnih nutrijenata, odnosno proteina i vitamina koji daju organizmu snagu i poboljšavaju stanje imuniteta. Masnoće koje sadrže orašasti su dobre za zdravlje kardiovaskularnog sustava te teško sprječavaju negativne posljedice prehlade I gripe.

Instagram/ @salt_water_wellness

Citrusi
Citrusi nose epitet šampiona zdravlja iz prirode. Osim toga što obiluju vitaminom C, zreli plodovi sadrže i blagotvorne organske kiseline. U citruse se ubrajaju limun, grejp, naranča i mandarina. Plodovi citrusa su prirodni antiseptici i posjeduju antiupalna svojstva pa ih nakon prehlade i gripe konzumirajte u velikim količinama.