Kako reći partneru da patite od depresije?

| Health |

Instagram/ @travellingcouplegolas

Ako patite od depresije, razgovor o ovom problemu ponekad može biti iscjeljujući.

No, to nije uvijek tako lako, posebice ako je osoba netko s kim ste se tek upoznali i stupili u vezu.

Iako je svijest o depresiji sve veća, ovo stanje još uvijek može biti pogrešno shvaćeno. Depresija se različito manifestira kod različitih ljudi, ali simptomi mogu uključivati dugotrajne i prožimajuće osjećaje tuge i beznađa, gubitak zanimanja za nekad ugodne aktivnosti, nedostatak energije koja čak i male zadatke čini nemogućim, problemi sa spavanjem, poput nesanice ili mnogo spavanja.

Objašnjavanje ovakvog stanja osobi koju tek upoznajete može u vama izazvati nelagodu i učiniti vas nervoznim jer nikada ne znate kako bi ona mogla reagirati.  Ako ste tek počeli izlaziti s nekom osobom, vjerojatno se pitate kada je pravo vrijeme da otvoreno razgovarate o vašem problemu. Kao prvo morate znati da pravo vrijeme ne postoji, netko će biti dovoljno spreman da razgovara o tome nakon šest dana, netko nakon šest tjedana, a netko tek nakon šest mjeseci. To ovisi jedino od vas i to nitko ne može odlučiti osim vas.

Prvo trebate shvatiti da ne trebate oklijevati razgovarati na ovu temu jer niste jedini koji se suočava s depresijom. Jedna od šest osoba suočit će se s depresijom u nekom trenutku svog života što znači da je vjerojatno netko koga vi poznajete prošao kroz istu situaciju.  Ako se osjećate nervozno zbog iznošenja ove teme imajte na umu da postoji velika vjerojatnost da vaš partner već ima iskustva s depresijom te da se neće šokirati kada mu to priopćite.

Zapamtite da razgovor o depresiji ne mora biti formalna rasprava. Ne morate zakazati vrijeme i mjesto kada ćete o njoj govoriti. Ne mora to biti čak ni ozbiljan razgovor koji je posvećen isključivo vašem mentalnom zdravlju.