Kako potaknuti mršavljenje

| Health |

Instagram/ @dropbottle

Usporeni metabolizam i  nezdrave navike su glavni krivci za debljinu.  

Ubrzavanje metabolizma je sveti gral mršavljenja jer diktira kojom brzinom tijelo troši unesene kalorije i definira koliko je hrane tijelu uopće potrebno. Za mršavljenje je potrebno uvesti češće obroke, pojačati tempo vježbanja i unositi više proteina i vode. Brzi ili sporiji metabolizam je određen genima, kao i dobi. Iako se genetika i dob ne mogu kontrolirati, postoje trikovi za ubrzanje metabolizma.

Voda pod obavezno

Tijelu je potrebna voda da bi sagorjelo kalorije, a čak i u stanju blage dehidracije, metabolizam se usporava. Odrasli koji piju više od 8 čaša na dan troše i do 20 posto više kalorija nego oni koji piju tek 4 čaše ili manje.

Proteini za više energije

Tijelo troši više kalorija na probavu proteina nego masnoće ili ugljikohidrata. Iako je važno imati raznovrsnu prehranu, dobro je zamijeniti ugljikohidrate poput tjestenine ili riže s proteinima, koje možemo pronaći u jajima, ribi i mesu.

Dobro je počastiti se

Dijete izgladnjivanjem  i postom ostavljaju užasne posljedice na metabolizam jer se tijelo već poslije nekoliko dana prilagodi na manje količine kalorija i usporava svoj rad kako bi se zaštitilo. Zbog toga je kod svake dijete dobro povremeno se „počastiti“  jer se time iznenađuje metabolizam i tjera ga se na rad, a ima i odlične psihološke posljedice na daljnju motivaciju za mršavljenje.