Kako nedostatka sna utječe na vaš metabilizam?

| Health |

Instagram/@martalozanop

Ako spavate manje od preporučenih 7 do 9 sati, to bi moglo dovesti do kroničnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti te bi vas moglo izložiti riziku od pretilosti.

Dokazano je da manjak sna utječe na probavni i imunološki sustav, a "nadoknađivanje" sna vikendom ne poništava negativne posljedice na vaš metabolizam koje su napravljene tijekom radnog tjedna.

Jedno istraživanje pronašlo je nove dokaze o štetnim učincima nedostatka sna na naše zdravlje te navodi kako je samo nekoliko dana s nedostatkom sna  potrebno da se ljudi osjećaju manje sitim nakon jela i uzrokuje da se masti u hrani drugačije metaboliziraju.

Iako se puno postojećih studija fokusira na utjecaj nedostatka sna na metabolizam glukoze i povezanost s dijabetesom, postoji samo nekolicina onih koje se odnose na probavu lipida iz hrane.

U prije navedenoj studiji sudionici su dobili standardnu večeru s visokim udjelom masti i to nakon četiri noći ograničenog sna.

Time se trebalo procijeniti može li nepravilan raspored spavanja utjecati na njihov metabolizam, a istraživači su otkrili da se većina sudionika osjećala manje zadovoljno nakon obroka, ako su bili nenaspavani nego kada su obrok pojeli odmorni nakon dužeg sna.

Također analizirani su i uzorci krvi sudionika te je utvrđeno da ograničenje spavanja dovodi do bržeg skladištenja lipida u krvi nakon obroka, što dovodi do nakupljana suvišnih kilograma.