Kako nam zeleni čaj može pomoći u svakodnevnoj borbi s bolestima?

| Health |

Nije nepoznanica da se čajevi već godinama koriste kao lijek za razne tegobe. No, učinak zelenog čaja uistinu je fascinantan.

Najnovije istraživanje američkog medicinskog časopisa o zelenom čaju pokazuje da je uspješan u liječenju hepatitisa C i to kod ljudi koji ne reagiraju na standardnu terapiju ili se moraju podvrgnuti transplantaciji jetre. 

U nastavku vam donosimo kako nam još šalica zelenog čaja može pomoći u svakodnevnoj borbi s raznim bolestima.

Prevencija Alzheimerove bolesti
Jedno istraživanje pokazalo je da zeleni čaj smanjuje rizik do nakupljanja plaka na području mozga koji može povećati rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

Smanjuje stres
Redovitom konzumacijom zelenog čaja možete smanjiti razinu hormona stresa. Osim toga, zeleni čaj sadrži aminokiselinu L – teanin koja dokazano ublažava anksioznost i tjeskobu pa se osjećate bolje.

Štiti zdravlje srca
Brojna istraživanja pokazala su da zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Svakodnevnim ispijanjem zelenog čaja možete regulirati razinu krvnog tlaka i smanjiti rizik od nastanka srčanog udara.

Popravlja koncentraciju
U sastavu čaja pronalazimo kofein koji popravlja koncentraciju i pamćenje. Zeleni čaj pijte u prijepodnevnim ili ranijim poslijepodnevnim satima kada primijetite pad razine energije i koncentracije.

Prevencija Parkinsonove bolesti
Redovita konzumacija zelenoga čaja može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti i usporiti njezin napredak.

Štiti zglobove
Katehini iz zelenog čaja smanjuju kroničnu upalu, štite hrskavicu i sprječavaju degeneraciju koštanog tkiva.

Kontrolira dijabetes
Zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, a znanstvenici iz Japana su ustanovili da može pomoći u kontroli razine šećera i tako smanjiti potrebu za uzimanjem terapije.