Kako kikiriki maslac utječe na vaš organizam ?

| Health |

Instagram/ @fitfoodiefinds

Maslac od kikirikija je jedan od najpopularnijih maslaca od orašastih plodova.

Njegova popularnost rapidno je porasla u posljednjim godinama, posebno sa sve većim isticanjem važnosti zdravih masti u ljudskoj prehrani, kojima je ovaj maslac jako bogat.

Osim toga, pregršt recepata za sve obroke u danu u kojima se koristi ovaj maslac dali su velik raspon moguće primjene pa je maslac od kikirikija postao obavezna namirnica u mnogim domaćinstvima.

Istina je da je maslac od kikirikija energetski visokovrijedna namirnica, ali to nije razlog zašto je treba izbaciti iz prehrane. Naime, sve je pod kontrolom dok kalorijski unos ne prelazi kalorijsku potrošnju, u slučaju da želimo održavati, odnosno gubiti kilograme.

Dakle, budite svjesni svojih kalorijskih potreba i ograničenja i dok god s maslacem od kikirikija ne prekoračite svoje nutritivne limite, uživajte u maslacu bez straha od neželjenog debljanja.

Kad se govori o zdravstvenim prednostima uzimanja maslaca od kikirikija, na teret mu se stavlja udio zasićenih masti, no potvrđeno je da ni ova vrsta masti ne ugrožava zdravlje. Dapače, ima pozitivne učinke na određene hormone.

Stoga, nema razloga da ne uživate u blagodatima i zadovoljstvu koje će vam, bez obzira odaberete li smooth ili crunchy verziju, on priuštiti vašim nepcima.