Kako izgleda zdrav doručak?

| Health |

Instagram/@tamara

Doručak je najvažniji obrok u danu.

On ujutro osigurava potrebno gorivo za vaše tijelo i mozak te pomaže regulirati glad, smanjujući potrebu za snackovima, tijekom dana.

Kao i kod bilo kojeg obroka, važno je usredotočiti se na cjelokupnu prehranu, a ne, samo, na jedan obrok. Pobrinite se da vaš doručak sadrži povrće i/ili porciju voća jer ćete na način biti sigurni da unosite dovoljno voća i povrća tijekom dana.

Za najhranjiviji doručak, pokušajte izabrati cjelovitu, neprerađenu, hranu iz svake od pet skupina hrane: voće, povrće, žitarice, proteinske namirnice i mliječni proizvodi. Pokušajte uključiti bjelančevine iz hrane kao što su jogurt, jaja, orašasti plodovi i sjemenke ili mahunarke. Također, pokušajte uključiti složene ugljikohidrate kao što su cijelo voće i povrće i cjelovite žitarice (npr. Zobena kaša) koje pružaju vlakna i pomažu vam da se duže osjećate siti.

Namirnice koje je preporučljivo izbjegavati u jutarnjim satima su prerađene žitarice ili kolači koji sadrže puno dodanih šećera i malu prehrambenu vrijednost. Također, izbjegavati bi trebalo meso kao što su kobasice i slanina, za koje je dokazano da povećavaju rizik od nekih vrsta raka te sadrže visoko zasićene masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Ovo su neki od naših prijedloga za zdrav doručak:

  • Zobena kaša s voćem i lanom ili chia sjemenkama
  • Pšenični tost s maslacem od kikirikija i bananom
  • Tost od pšenice, pesto, avokado, rajčica i jaje
  • Palačinka s jogurtom i voćem