Kako društveni mediji utječu na zdravlje mladih?

| Health |

Instagram/@happilygrey

Društveni mediji ne utječu loše samo na vaše mentalno zdravlje, već mogu imati negativan utjecaj i na druge načine.

Društveni mediji postaju sve veći dio našeg, modernog, života, olakšavajući komunikaciju pa čak i karijeru u nekim slučajevima.

Općenito je prihvaćeno da postoji veza između internetskih platformi poput Instagrama i lošeg mentalnog zdravlja. Bilo da se radi o poljuljanom samopouzdanju ili socijalnoj anksioznosti,  nova istraživanja su pokazala da to nije jedini način na koji društveni mediji mogu štetno utjecati na zdravlje mladih.

Vrijeme provedeno koristeći društvene medije može dramatično smanjiti vrijeme provedeno na zdravim aktivnostima , poput spavanja i vježbanja..

Studiju provedena u Londonu  intervjuirala je reprezentativnu skupinu od više od 12.000 mladih u školama diljem Engleske u razdoblju od tri godine,u dobi od 13 godina i između 16 godina, i dobila sljedeće rezultate.

Trinaestogodišnjaci su upitani koliko često koriste društvene medije, ali ne koliko vremena provode na njima. Četrnaestogodišnjaci su bili ispitani o mentalnom zdravlju, spavanju, fizičkoj aktivnosti i cyber zlostavljanju. skupina sudionika u dobi od 15 i 16 godina ispitana je njihovoj razini sreće, tjeskobe i zadovoljstva životom.

Među ženskim sudionicama, istraživači su pronašli brojne uzročne čimbenike kod onih za koje se činilo da najviše pate od mentalnih stanja , izvještavajući o visokoj razini anksioznosti i niskoj razini sreće i zadovoljstva. Ne samo da se smatralo da tinejdžerke imaju lošije mentalno zdravlje zbog samog izlaganja društvenim medijima, već i zbog smanjenog sna i/ili fizičke aktivnosti zbog vremena provedenog na aplikacijama.

Djevojčice u istraživanju pretežno su prijavile vrlo često korištenje društvenih medija, 75% najstarijih skupina žena pregledavalo je društvene medije više od tri puta dnevno.

Iz tog razloga, istraživači su preporučili da se zabrani korištenje mobilnih telefona nakon 22 sata te da je potrebno poticati tinejdžere na više tjelovježbe. 

Društveni mediji znatno više utječu na vas i vaše mentalno i fizičko zdravlje nego što ste mislili. Osim što ometaju vaš socijalni život bog stalnog provjeravanja novosti, oni ometaju vaš sam i bavljenje drugim aktivnostima koje pomažu vašem zdravlju. Zato pokušajte dnevno izdvojiti neku količinu vremena bez elektronike i fokusirajte se na vlastiti razvitak ka boljemu.