Jesu li umjetni zaslađivači pametniji izbor od šećera?

| Health |

Instagram/ @harrycoop.er

Šećer negativno utječe na ljudski organizam jer stvara ovisnost, može dovesti do pretilosti, a čak se sumnja na povećanje rizika od raka. Kada čovjek počne jesti zdravije, prvo što učini je smanjenje unosa šećera i okretanje umjetnim zaslađivačima.

Važno je upozoriti da te alternative nisu uvijek zdravija zamjena za šećer jer još uvijek sadrže kalorije i utječu na nivo glukoze u krvi, iako bi mogle imati druge koristi, kao što su protuupalna svojstva, primjerice meda.

Šećerni alkoholi poput sorbitola, maltitola, eritritola i ksilitola su derivat saharida (jednostavna molekula šećera) koji se samo djelomično apsorbiraju u tankom crijevu i daju sladak okus hrani, ali slabo utječu na nivo glukoze u krvi i smatraju se nehranjivim.

Nehranjivi zaslađivači, poput acesulfama kalija, ciklamata i saharina, su od 30 do 3.000 puta slađi od običnog šećera i zato se mogu koristiti u malim količinama pružajući sladak okus uz minimalne kalorije.

Usprkos činjenici da ove alternative nisu uvijek najzdravija opcija, u usporedbi sa šećerom, one su i dalje bolji izbor.