Mlijeko ima ključnu ulogu u životu svih sisavaca od samog rođenja.
No, neki kažu da je piti mlijeko drugog sisavca nepotrebno, neprirodno pa čak i nezdravo.
Niti jedna životinja ne pije mlijeko druge vrste, ali ljudi imaju neobičan odnos prema ovoj bijeloj tekućini. Većina ostalih sisavaca odvaja se od mlijeka u dojenačkoj dobi kada počinje konzumirati složeniju hranu pa zašto ga onda ljudi stalno piju?
U posljednje vrijeme na tržištu se javlja sve više alternativa kravljem mlijeku pa su sve popularnija mlijeka proizvedena od soje, badema, zobi, etc.
Postoje li zdravstvene koristi zamijene kravljeg mlijeka alternativnim vrstama ili nam kravlje mlijeko daje vitalne hranjive tvari koje ne možemo dobiti drugdje? Pogoršava li mlijeko zapravo intoleranciju na laktozu kod većine ljudi?
Sve su to pitanja koja se ljudi, koji brinu o svom zdravlju, sve češće pitaju.
Kravlje mlijeko dobar je izvor bjelančevina i kalcija, kao i hranjivih sastojaka, uključujući vitamin B12 i jod, sadrži i magnezij, koji je važan za razvoj kostiju i rad mišića, te sirutku i kazein, za koje je otkriveno da igraju ulogu u snižavanju krvnog tlaka.
Zdravstvene brige
Druga briga oko mlijeka, u posljednjih par desetljeća, su hormoni koje konzumiramo u kravljem mlijeku. Naime, krave se muzu kada su trudne i kada im se razina estrogena povećava 20 puta . Jedno je istraživanje povezalo ove razine estrogena s karcinomom dojke, jajnika i maternice , no unos hormona kroz kravlje mlijeko ne treba brinuti.
Ljudsko mlijeko također sadrži hormone u sebi, to je dio svih sisavac.
Samo vrlo visok unos mlijeka može biti loš za vaše zdravlje, ali ne postoje istraživanja koja bi sugerirala da je umjereni unos štetan.
Rast potražnje za alternativama
Iako ima puno istraživanja koja proučavaju učinke kravljeg mlijeka na naše zdravlje, postoji manje istraživanja za alternative bez mliječnih proizvoda.
Pogled na prolaz mlijeka bilo kojeg supermarketa sugerira rastuću potražnju za tim alternativama , napravljenim od soje, badema, indijskih oraščića, lješnjaka, kokosa, orašastih plodova makadamije, riže, lana, zobi ili konoplje.
U proizvodnji alternativnih mlijeka glavni sastojak se obrađuje i razrjeđuje vodom i ostalim sastojcima, uključujući stabilizatore poput galvanske gume i gumi lokve.
Sojino mlijeko je najbolja zamjena za kravlje mlijeko u smislu proteina, ali proteini u alternativnim pićima možda nisu "pravi" proteini.
Oni su često znatno niže kvalitete proteina od mlijeka, što je kritična točka za djecu i starije osobe, koji imaju apsolutni zahtjev za visoko kvalitetnim proteinima za razvoj kostiju.
Alternativa mlijeku obično se obogaćuje hranjivim tvarima koje prirodno nastaju u kravljem mlijeku, poput kalcija. Ali znanstvenici ne znaju daju li nam obogaćeni vitamini i minerali iste zdravstvene koristi kao oni koji se prirodno pojavljuju u kravljem mlijeku te napominju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdile posljedice dodanog kalcija u ljudskom tijelu.
Jesu li alternativna mlijeka dobra zamjena za kravlje mlijeko?
Kravlje mlijeko je hrana vrlo gusta hranjivim tvarima, a obogaćeno biljno mlijeko ne pokriva uvijek sve hranjive tvari.
Odlučiti piti kravlje mlijeko ili neku od brojnih alternativa može biti zbunjujuće, dijelom i zbog toga što postoji toliko puno mogućnosti. Odabir alternativnog ili kravljeg mlijeka nije pitanje odabira nezdravog ili zdravog, već vašeg osobnog odabira.
Netko tko ne podnosi laktozu, ili tko ima visok rizik razvoja osteoporoze ili srčanih bolesti, može odabrati kravlje mlijeko s niskim udjelom masti, dok bi netko tko se brine za okoliš mogao odabrati ono s najnižim troškovima zaštite okoliša .
Vi sami odlučujete koji vam napitak odgovara i tako nastavljate usavršavati svoju prehranu i donositi ispravne odluke za svoj kontekst.
Što god odlučili, neće vam nužno nedostajati vitalnih hranjivih sastojaka, sve dok jedete uravnoteženu prehranu. U većini slučajeva umjesto mlijeka možete koristiti neki nadomjestak.
Kravlje mlijeko nije potrebno izbjegavati, ali ga nije nužno ni piti.
U bilo kojem trenutku ga možete zamijeniti s nekim drugim proizvodom, ne postoji niti jedna dijetalna komponenta ili hrane koja je zdravlju našeg organizma apsolutno neophodna.