Jeste li čuli za postdiplomsku depresiju?

| Health |

Instagram/@revolve

Često čujemo da je studiranje jedan od najljepših perioda života, ali, naravno, nije sve tako.

Oni koji su za sobom zatvorili poglavlje studentskog  života  složit će se da se ispod osmijeha često nalazi strah i zabrinutost te da se u nekim slučajevima javlja i depresija.

Depresija je bolest čitavog organizma koja ne prolazi sama od sebe. Svima nam je dobro poznata činjenica da se sve više ljudi u svijetu bori s nekom vrstom depresije. No, nitko ne govori o tome da sve više studenata nakon završenog studija pada u postdiplomsku depresiju.

Što je postdiplomska depresija i kako se nositi s njom?

Isto kao što puno djece doživljava šok prilikom prijelaza iz osnovne u srednju školi ili maturanti kada nakon srednje škole započinju studij, što se očituje lošijim ocjenama ili nesnalaženjem u novoj okolini, tako se i studenti pri završetku studija osjećaju nesvrstano i kao teret društvu.

Prethodnih dvadeset i nešto godina života sve vam je bilo predvidljivo. Nakon srednje škole upisali ste fakultet i koliko-toliko ste se osamostalili od svojih roditelja. Najveća vam je obveza bila pohađanje predavanja i polaganje ispita, a tu i tamo ste radili neki sitni studentski posao kako bi si povećali džeparac.

 Nakon pet, ili više, godina odjednom se nalazite pred novim periodom života u kojemu morate sve raditi sami. Morate se suočiti sa svim stavkama odraslog života kao što su pronalazak posla, stana i plaćanje računa.

Postdiplomska depresija je pojava straha i nedostatka motivacije za život nakon studija. Tijekom studentskog života dani su vam bili ukalupljeni u rasporede i točno ste znali kada što morate obaviti, a kada ste slobodni.  Osjećate se demotivirano, neorganizirano, kao da stojite u mjestu jer vam je teško pronaći posao te sve više vremena provodite na društvenim mrežama trošeći dane i ne radeći ništa.

Ne postoji sumnja da odmah nakon diplomiranja želite pronaći posao iz snova i započeti ostatak svog života,ali morate biti svjesni da se to ne događa svima. I to je u redu. Postdiplomsko vrijeme zbunjujuće je i komplicirano, prepuno je  svih vrsta pomiješanih emocija .

Ako vam ne krene odmah kako ste zamislili, nemojte vršiti dodatni pritisak na sebe,već uživajte u razdoblju prilagodbe. Ako se duže vremena osjećate depresivno potražite pomoć liječnika. Najvažnije je paziti na svoje mentalno zdravlje i stavljati ga na prvo mjesto, čak i ako to znači da se nećete odmah ostvariti u svojoj karijeri iz snova.