Je li zdraviji bademov maslac ili maslac od kikirikija?

| Health |

 

Instagram/ @fitfoodiefinds

Maslac od kikirikija je već godinama poznat kao dobar izvor biljnih masnoća I proteina. No, s druge strane tu je i bademov maslac koji s maslacem od kikirikija ima puno toga zajedničkog pa se često postavlja pitanje koji je zdraviji.

Vrsta masti je najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir. I bademov maslac i maslac od kikirikija sadrže visoko nezasićene masti, vrstu masti koja je povezana sa smanjenjem srčanih bolesti i boljom kontrolom šećera u krvi.

Bez obzira na to, porcija bademovog maslaca s dvije žličice sadrži otprilike 25 posto više nezasićenih masti od iste količine kikiriki maslaca.

Porcija maslaca od kikirikija ima i preko dvostruko više zasićenih masti nego porcija bademovog maslaca. Iako zasićene masnoće nisu nužno štetne, previše njih može povećati kolesterol, što dalje može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Oba maslaca imaju slične hranjive vrijednosti. Dvije žličice maslaca od kikirikija ili badema sadrže nešto manje od 200 kalorija

No, maslac od badema je malo zdraviji od maslaca od kikirikija jer ima više vitamina, minerala i vlakana. Bademov maslac sadrži skoro tri puta više vitamina E, dvostruko više željeza i sedam puta više kalcija od maslaca od kikirikija