Je li smoothie baš uvijek zdrava zamjena za doručak?

| Health |

 

Instagram/ @smoothie_bowl

Želite li smršavjeti uz ukusan obrok krcat hranjivim tvarima, onda je smoothie pravi izbor za vas.

Osim što pomaže u mršavljenju, gubitku masnih jastučića s trbuha i stanjivanju struka, smoothie je odličan saveznik u održavanju zdravlja i dugoročnom gubitku kilograma, uz uvjet da ga konzumirate ujutro umjesto nezdravog doručka kao što su peciva od bijelog brašna te brza hrana.

Smoothieji su savršena zamjena obroku, no ako ga ne napravite uz pravu količinu voća, možete dobiti napitak pun šećera nakon kojeg ćete ubrzo biti gladni.

Kada se napravi ispravno, smoothie može biti jednostavan i prikladan način za pakiranje puno hrane u jednu čašu. Glavni sastojak svakog smoothieja je voće, a znamo da je ono puno vitamina. No, ako stavite previše voća, možete dosegnuti visok nivo šećera. Nemojte praviti smoothieje ako nisu bogati vlaknima i ograničite količinu voća na samo jednu šalicu. To znači da ako miješate različite plodove poput banana i bobičastog voća, koristite pola male banane i pola šalice šumskog voća.

Nutricionisti savjetuju da u smoothie stavljate maksimalno jednu šalicu voća i puno povrća. Voće i povrće također pružaju mnoge korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i pomažu nam da budemo siti. Povrće koje se preporučuje su špinat i kelj, a od voća banane i šumsko voće. Banane jer daju finu, gustu teksturu smoothieju, a šumsko voće jer ima najveći sadržaj vlakana.

Kada je riječ o tekućoj bazi, savjetuje se izbjegavati upotrebu slatkih napitaka. Koristite obično mlijeko, kokosovu vodu ili bademovo mlijeko.