Je li gazirana voda dobra za vaš organizam?

| Health |

Pixabay

Iako je gazirana mineralna voda, vjerojatno, bolji izbor od svih slatkih gaziranih pića, ona, također, može oslabiti vaše kosti i pokvariti vaše zube.

Ovih dana gazirana voda ima puno bolju reputaciju.  Istraživanja pokazuju da je gazirana voda jednako hidratizirajuća kao i obična voda.

No, i dalje smo sumnjičavi prema gaziranoj vodi kada je u pitanju hidratacija i naši ukupni zdravstveni ciljevi. Zašto? Naime, nisu sve gazirane vode jednake.

Ako pitate nutricioniste, naići ćete na različita mišljenja. No, većina  ih vjeruje da je optimalan način hidratacije preskakanje mjehurića te da je konzumiranje hrane i pića u njihovom najčišćem obliku ono što je najzdravije za vaš organizam.

Najbolja opcija gazirane vode je pjenušava mineralna voda.Prirodna mineralna voda je definirana kao voda koja sadrži najmanje 250 dijelova na milijun (ppm) ukupne otopljene krute tvari koja dolazi iz izvora u jednoj ili više provrta ili izvora koji potječu iz geološkog izvora i fizički zaštićenih podzemnih izvora vode.

Mineralna voda sadrži minerale koji pogoduju zdravlju te podržavaju rad i oporavak mišića, uravnotežuju tekućinu u našem tijelu i podržavaju živčani sustav. Neke mineralne vode sadrže i bikarbonat koji pomaže uravnotežiti pH u našim tjelesnim tekućinama.

Znamo da je mineralna voda dobra, ali ne i ona u limenkama.  Naime, one su gazirana pića koja se umjetno infuziraju ugljičnim dioksidom.

Klupska soda obično ima više CO2 nego pjenušava voda u limenci, a također sadrži i druge dodatke poput natrijevog bikarbonata, natrijevog citrata, kalijevog sulfata i dinatrijevog fosfata. Ona, također, ima veću koncentraciju natrija, što loše djeluje na ljude s povišenim krvnim tlakom.

Iako gazirana voda obično predstavlja dobru opciju za prosječnu osobu, ako ste voljni živjeti bez nje trebali biste ju izbjegavati.

Gazirana voda, čak i mineralna izvorska voda možda nije najbolja opcija za osobe s IBS-om, refluksom kiseline ili drugim gastrointestinalnim stanjima jer karbonacija obično izaziva plinove i nadimanje.

Kada je u pitanju hidratacija, jesu li pjenušava voda i obična voda, zaista, jednake? Gazirana voda se pravi od obične vode i zato može biti hidratizirajuća kao i obična voda. Zapravo, gazirana mineralna voda može biti posebno hidratizirajuća zbog visokog sadržaja elektrolita.

U stvari, tijekom cijelog danu možete piti gaziranu vodu, samo pripazite da pijete onu pravu mineralnu te se odlučite za vrste koje dolaze u staklenim bocama jer je manja vjerojatnost da ćete doći u kontakt sa štetnim BPA kemikalijama koje mogu biti prisutne u aluminijskim limenkama ili plastičnim bocama.