Grožđe je omiljena ljetna namirnica puna zdravih sastojaka

| Health |

Instagram/@colors_gala

Grožđe je jedna od omiljenih ljetnih namirnica.

 

Ukusno je i lako ga dodati svojoj prehrani za doručak, ručak, večeru ili kao jednostavan, zaseban, zdrav obrok. Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvježit ćete tijelo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Naime, ono sadrži puno važnih vitamina i minerala, uključujući više od jedne četvrtine RDI-a za vitamine C i K.

Bogato je antioksidansima koji štite od kroničnih zdravstvenih stanja, poput dijabetesa, raka i srčanih bolesti. Sadrži puno korisnih biljnih spojeva, poput resveratrola, koji štite od različitih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva i rak dojke.

Grožđe sadrži nekoliko spojeva, poput resveratrola, luteina i zeaksantina, koji mogu zaštititi od uobičajenih bolesti očiju, uključujući dobnu degeneraciju makule, kataraktu i glaukom. Pokazalo se da resveratrol u grožđu aktivira gene povezane sa sporijim starenjem i duljim vijekom trajanja.

Iako je grožđe visoko u šećeru, ima nizak glikemijski indeks , a spojevi u njemu, koji se nalaze i u crnom vinu, mogu zaštititi od raznih bolesti srca i pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola.

Bogato je hranjivim sastojcima važnim za zdravlje kostiju, uključujući kalcij, magnezij, fosfor i vitamin K, a istraživanja na štakorima pokazala su da grožđe može imati zaštitne učinke na kosti.

Također, grožđe, sadrži spojeve koji mogu poboljšati pamćenje, pažnju i raspoloženje te mogu zaštititi od Alzheimerove bolesti, premda je za ovu tvrdnju potrebno izvršiti više istraživanja temeljenih na ljudima da bi se ona potvrdila.