Đumbir - riznica zdravlja

| Health |

Pixabay

Ako ćete se zakačiti za neki začin, neka to bude đumbir.

Naravno, postoje tone sjajnih začina koji nude brojne zdravstvene koristi, ali za razliku od drugih popularnih dnevnih dodataka, đumbir ima i sjajan okus.

Razlog zbog kojeg je đumbir toliko dobar svodi se na spoj zvan gingerol, tvar koja djeluje protuupalno, što znači da može ublažiti bol i oticanje.

Gingerol je antioksidans koji neutralizira štetne slobodne radikale u tijelu te čak može i smanjiti rizik od raka.

U nastavku pročitajte koje su zdravstvene prednosti svakodnevne konzumacije đumbira.

Smanjuje glavobolju

Đumbir je prirodan način za rješavanje glavobolje, ali bez nuspojava kemijskih formulacija.

Studije su pokazale da svakodnevna konzumacija đumbira može spriječiti pojavu glavobolju pa čak i migrene.

Gubitak kilograma

Gubitak tjelesne težine je zahtjevna stvar jer tijelo na pohranjenu masnoću gleda kao na svoju pričuvu u hitnim slučajevima.

Đumbir može biti izvrstan izvor podrške koji zadržava vaš metabolizam , što je važno jer ga intenzivna dijeta često usporava, a jednom kada se metabolizam uspori, vjerojatno je da će te povratiti svu izgubljenu težinu kada prestanete s dijetnom prehranom.

Smanjuje upale po cijelom tijelu

Upala je obrambeni mehanizam tijela koji je koristan kada je potrebno izolirati ozlijeđeni ili inficirani dio tijela kako bi se ograničila šteta na drugim područjima.

No, kronične upale poput artritisa znaju biti jako bolne, a đumbir sadrži protuupalna koja dovode do olakšanja.

Smanjuje rizik od raka

Jedno istraživanje pokazalo je da đumbir ubija stanice raka jajnika brže i sigurnije od lijekova za kemoterapiju.

Nadalje, otkriveno je da đumbir sprječava upalu debelog i tankog crijeva, što ujedno smanjuje i  rizik od karcinoma tih dijelova tijela.

Smanjuje refluks kiseline

Refluks kiseline može se javiti na temelju onoga što ste jeli ili zbog vaše anatomije.

Đumbir je dobar u smanjenju refluksa kiseline zbog svojih aktivnih tvari koje se koriste čak i u proizvodnji lijekova za refluks kiseline, a neka istraživanja pokazala su da svakodnevna konzumacija đumbira, bilo u posebnom čaju ili u hrani, može u potpunosti ukloniti refluks kiseline.

Poboljšava probavu

Đumbir ne smanjuje samo refluks kiseline, već i upalu u vašim crijevima, može smiriti mučnine te je prirodan antibiotik koji može izbaciti štetne bakterije koje uzrokuju nelagodu u želucu.

Nadalje, đumbir je dobar i za poticanje sline, koja je sastavni dio probavnog procesa.

Bez obzira na to imate li želučanu virozu, trudni ste i imate jutarnje mučnine ili ste jednostavno pojeli nešto što vama nije leglo, đumbir vam može pomoći smanjiti bolove.