Đumbir je riznica zdravlja

| Health |

Pixabay

Ako ćete se zakačiti za bilo koji začin, neka to bude đumbir.

Naravno, postoje tone sjajnih začina koji nude brojne zdravstvene koristi, ali za razliku od drugih popularnih dnevnih dodataka, đumbir ima i sjajan okus.

Razlog zbog kojeg je đumbir toliko dobar svodi se na spoj zvan gingerol, tvar koja djeluje protuupalno, što znači da može ublažiti bol i oticanje.

Gingerol je antioksidans koji neutralizira štetne slobodne radikale u tijelu te čak može i smanjiti rizik od raka.

U nastavku pročitajte koje su zdravstvene prednosti svakodnevne konzumacije đumbira.

Smanjuje refluks kiseline

Refluks kiseline može se javiti na temelju onoga što ste jeli ili zbog vaše anatomije.

Đumbir je dobar u smanjenju refluksa kiseline zbog svojih aktivnih tvari koje se čak i koriste u proizvodnji lijekova za refluks kiseline.

Neka istraživanja pokazala su da konzumacija đumbira svaki dan, bilo u posebnom čaju ili u hrani, može u potpunosti ukloniti refluks kiseline.

Smanjuje upale po cijelom tijelu

Upala je obrambeni mehanizam koji je koristan kada ozlijeđeni ili inficirani dio tijela treba izolirati kako bi se ograničila šteta na drugim područjima. Ljudi s kroničnim upalnim stanjima poput artritisa mogu osjetiti veliko olakšanje ako konzumiraju đumbir jer on sadrži protuupalna svojstva.

Smanjuje rizik od raka

Đumbir se intenzivno proučava zbog svog učinka na stanice raka. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da đumbir ubija stanice raka jajnika brže i sigurnije od lijekova za kemoterapiju.

Također je otkriveno da đumbir sprječava upalu debelog crijeva i crijeva, što je ujedno smanjuje i  rizika za karcinom tih dijelova tijela.

Poboljšava probavu

Đumbir ne smanjuje samo refluks kiseline, već i upalu u vašim crijevima, može umiriti mučnine te je prirodan antibiotik koji može izbaciti štetne bakterije koje uzrokuju nelagodu u želucu.

Nadalje, đumbir je dobar i za poticanje sline, koja je sastavni dio probavnog procesa. Bez obzira na to imate li želučanu virozu, trudni ste i imate jutarnje mučnine ili ste jednostavno pojeli nešto što vama nije leglo, đumbir vam može pomoći smanjiti bolove.

Smanjuje glavobolju

Puno lijekova protiv glavobolje bez recepta zapravo su protuupalna sredstva, a ne stvarna sredstva protiv bolova .

Đumbir je prirodan način postizanja istog cilja, ali bez nuspojava kemijskih formulacija. U stvari, studije su pokazale da svakodnevna konzumacija đumbira može spriječiti pojavu glavobolju pa čak i migrene.

Gubitak kilograma

Gubitak tjelesne težine je zahtjevna stvar jer tijelo na pohranjenu masnoću gleda kao na svoju pričuvu u hitnim slučajevima.

Prehrana igra veliku ulogu, ali genetika je, također, jedan od čimbenika. Đumbir može biti izvrstan izvor podrške jer zadržava vaš metabolizam , što je važno jer gai intenzivna dijeta često usporava.

Jednom kada se metabolizam uspori, vjerojatno je da ćete povratiti svu izgubljenu težinu kada prestanete s dijetnom prehranom. Dnevna doza đumbira može pomoći u sprečavanju ovog problema.

Smanjuje bol u mišićima

Druga uobičajena vrsta boli je bol u mišićima koja je često uzrokovana vježbanjem ili svakodnevnim naporima.

Studije su pokazale da đumbir pomaže i u ovom slučaju, ali nema tendenciju odmah olakšati bol.

Umjesto toga, svakodnevna konzumacija đumbira smanjuje razinu boli koja se razvija i skraćuje trajanje ozdravljenja kada dođe do upaljenih mišića.