Čokolada poboljšava raspoloženje i pomaže u borbi protiv depresije

| Health |

Instagram/ @the_balanced_kitchen

U vrijeme kada najviše vremena provodimo kod kuće, važno je zadržati dobro raspoloženje i spriječiti pojavu negativnih misli i depresije.

Ako se borite s promjenama raspoloženja, tamna čokolada  je dobar izbor za užinu jer sadrži psihoaktivni sastojak koji stvara jednak osjećaj kao i kod korištenja kanabisa. To je feniletilamin, neuromodulator koji pomaže u regulaciji raspoloženja.

U okviru studije koji su proveli stručnjaci na Sveučilištu u Londonu, a koja je provedena na 13.626 osoba, oni koji su pojeli samo 15 grama tamne čokolade imali su 70 posto manju vjerojatnost da prijavljuju simptome depresije. Osim toga, svojstva tamne čokolade slična kanabinoidima stvaraju sličan ukus, tvrde s londonskog Sveučilišta.

Složene kombinacije flavonoida u tamnoj čokoladi mogu pomoći u borbi protiv depresije. Naime, autorica studije, doktorica Sara Jackson piše da studija pruža dokaze da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može smanjiti simptome depresije.

"Moglo bi se dogoditi da depresija uzrokuje gubitak interesa za konzumiranjem čokolade među ljudima, a možda postoje i drugi faktori zbog kojih ljudi manje jedu tamnu čokoladu", dodaje Jackson.

Ipak, napominju stručnjaci, ni s čokoladom ne treba pretjerivati jer to može škoditi vašoj liniji. Jedite sve u normalnim količinama, a čokolada neka bude poslastica kojom ćete se nagraditi nakon zdravog obroka.