Cigarete i višak kilograma usko su povezani

| Health |

Oduvijek je postojao mit da vas pušenje čini mršavijima, ali sada sa sigurnošću znamo da je to netočno. Potvrđeno je i dokazano da vas pušenje, upravo suprotno, čini debljima.

Pušenje nije dobro za zdravlje, tijelo, kožu, kosu... to već znamo poprilično dugo vremene. Mnoge žene odustaju od prestanka pušenja, jer im cigarete utječu na sprječavanje gladi, a prestanak označava nagli porast unosa kalorija.

Najnovija studija provedena od strane Instituta nutricionista na Sveučilištu u Beču, dokazala je upravo suprotno.

Studija je provedena na 986 zaposlenika austrijskih banaka, a uključivala je pitanja da li puše i koliko puše. Osim toga detaljno su proučene njihove prehrambene navike, kilaža, opsezi abdomena, razine šećera u krvi i lipida.

Rezultat je pokazao da osobe koje popuše veći broj cigareta imaju i veću tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase. Oni koji su pušili do deset cigareta dnevno, težili su oko 71 kilogram u prosjeku, dok su teški pušaći (više od 10 cigareta dnevno) bili teži oko desetak kilograma.

Ovo svakako nije prva studija koja je pronašla poveznicu između pušenja i pretilosti. Finska studija je još 2009 godine zaključila kako žene koje počnu pušiti u mlađoj životnoj dobi, u roku od 10 godina imaju veliku mogućnost postati pretile za razliku od žena koje ne puše.

Mislimo kako je vrijeme da 2018. godinu započnete bez cigareta