Čega se trebate pridržavati ako imate problem s kolesterolom

| Health |

Pixabay

Sve više ljudi u moderno doba ima problem s povišenom kolesterolom.

Kad nivo kolesterola dostigne zabrinjavajuće razmjere doktor će vam propisati odgovarajuće lijekove, ali uz njih nećete dobiti dozvolu da jedete i pijete sve što poželite.

Djelotvorna terapija zahtijeva i promjenu načina života.

Evo čega se trebate pridržavati ako pijete lijekove za kolesterol:

Ne preskačite doručak
Doručak je najvažniji obrok za vaše srce. Ako ga preskačete, možete povećati nivo kolesterola, a rizik od srčanog udara za čak 27 posto. Ali ne počinjite dan prženom slaninom ili kobasicama. Meso svedite na minimum, a jedno jaje dnevno prava je mjera.

Pazite na skriveni šećer
Svi znamo da kolači povećavaju nivo šećera u krvi, ali nitko ne misli na šećer skriven u jogurtu, pecivima i gaziranim pićima. Prekomjeran unos šećera utrostručuje rizik od niskog nivoa dobrog kolesterola. Pravilo je jednostavno – manje šećera, viši HDL, niski trigliceridi.

Ne izbjegavajte masnoće
Masti imaju lošu reputaciju, ali ne sve. Trans-masti nisu dozvoljene, što znači da treba izbjegavati gotova pakiranja kolača, kavu, zamrznuta jela jer sadrže djelomično hidrogenizirana ulja. I zasićene masti su u redu, ali umjereno, a daleko najbolje su one u orasima, maslinovom ulju, avokadu i ribi jer poboljšavaju kolesterol i snižavaju nivo triglicerida.