Čaša tople vode je prva stvar koju trebate uraditi ujutro

| Health |

 

Konzumacija čaše tople vode na prazan želudac ima brojne zdravstvene prednosti.

Ispijanje tople vode svakog jutra može pomoći kod brojnih zdravstvenih tegoba, ali treba paziti da temperatura ne prelazi 50 stupnjeva jer u suprotnom može rezultirati opekotinama u grlu i ustima.

U nastavku pročitajte koje sve zdravstvene prednosti pruža čaša tople vode na prazan želudac.

Čisti sinuse

Čaša tople vode pomaže kod simptoma infekcije gornjeg dišnog sustava.
Ako imate začepljen nos, topla voda pomaže u čišćenju i otvaranju dišnih puteva jer njezina toplina brže pročišćava sluz.
Također, temperatura tekućine koju pijemo može utjecati na simptome prehlade.

Pomaže zubima

Stomatolozi ističu da je topla voda bolji izbor za zdravlje zubi i protetiku.
Naime, neke bijele plombe se zbog hladne vode mogu stisnuti i odvojiti se od zuba. Zato je važno voditi računa da voda koju pijete ne bude prevruća, niti prehladna. Preporuka je da pijete vodu sobne temperature.

Poboljšava probavu

Topla voda proširuje krvne tanjuriće i stimulira protok krvi prema crijevima, te poboljšava rad probave.
Ako popijete čašu tople vode na prazan želudac, ona će odmah pojuriti prema crijevima gdje je i najpotrebnija.
Za razliku od hladne, topla voda brže hidrira, a u kombinaciji s hranom brže otapa masti koje su zbog toga lakše probavljive.

Čisti tijelo od toksina

Toplina vode podiže toplinu tijela uzrokujući znojenje, a svima nam je poznato da kroz znoj izlučujemo štetne spojeve iz tijela.
Ako svaki dan pijete toplu vodu i dodate joj malo limuna, to će vam pomoći uspostaviti ravnotežu kiseline koju unosimo hranom, a ako niste ljubitelj limuna, pokušajte piti zeleni čaj koji smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu.

Poboljšava cirkulaciju

Kao što topla kupka poboljšava cirkulaciju, isti učinak ima i ispijanje tople vode. Također, krvni tlak će vam biti niži, a smanjuje se i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Pomaže kod mršavljenja

Zbog tople vode nećete izgubiti kilograme, ali vam ona može pomoći u tom procesu.
Nutricionisti tvrde da čaša tople vode s limunom potiče metabolizam, a to rezultira potrošnjom većeg broja kalorija tijekom dana.
Konzumiranje tople vode dodatno čisti probavni sustav i sprječava nadutost te pomaže u izlučivanju viška tekućine iz tijela.