Bundeva je namirnica koju nazivamo kraljicom jeseni

| Health |

Instagram/@alabasterfox

Kada pomislimo na jesen većina nas se sjeti pečenih kestena, posljednjih, toplih zraka sunca, kišnih perioda i slikovitih prizora lišća u svim nijansama žute i smeđe boje koji opadaju s drveća tijekom dugih šetnji prirodom.

No, jesen sa sobom donosi i kraljicu tog godišnjeg doba, bundevu.

Bundeva, tikva ili buča biljna je porodica koja izvorno potječe iz Afrike i Amerike, a njena konzumacija se brzo proširila čitavim svijetom. Ona je prvotno služila kao stočna hrana, ali nakon otkrića njezinih brojnih dobrobiti ušla je i u prehranu ljudi.

Narančasta boja bundeve ukazuje da je to namirnica bogata beta karotenima koji su snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora.

Uz to tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo.

Bundeva je savršena namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva jer pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Osim toga ponaša se i kao diuretik te se  zbog toga preporučuje osobama koje pate od artritisa i gihte.

Bundeva štiti zdravlje očiju, zasitna je i ne sadrži puno kalorija zbog čega je idealna namirnica koja pomaže u mršavljenju.

Također, pomaže smanjiti kolesterol u krvi, a oblozi od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena. Štiti od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate. te je čak pomaže koži lica kod onih koji imaju problematičnu kožu.

Možete ju jesti sirovu, kuhanu ili pečenu, a njezine sjemenke, koje su, također, jestive, bogate su kvalitetnim proteinima i mastima, aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom te selenom.

Bundeva se ne naziva kraljicom jeseni bez razloga. Uz se gore navedene zdravstvene blagodati, ona je namirnica koji možete pripremati na mnogobrojne načine u svakodnevnoj prehrani.