Bosiljak je puno više od običnog začina kojeg dodajemo jelima

| Health |

Pixabay

Iako se listovi bosiljka najčešće koriste za obogaćivanje okusa jela, njegova konzumacija donosi mnogobrojne zdravstvene dobrobiti.

Ime bosiljak dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. U Indiji je bosiljak jedna od najsvetijih biljaka, te se vjeruje da on štiti dušu i zato se koristi pri meditaciji.

Osim što jelima daje dodatan okus, bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice i ublažuje grčevite se koristi za rješavanje nadutosti, vjetrova, mučnine i zatvora.

Čaj od bosiljka pije se kako bi umirili bolno, upaljeno grlo i kako biste se riješili upala u usnoj šupljini, a ujedno pročišćuje krv i snižava razinu kolesterola.

Jedan od mnogobrojnih benefita bosiljka je i činjenica da pomaže u borbi protiv prištića i akni te se uspješno rješava mitesera.

Pasta napravljena od bosiljka djeluje kao sjajno rješenje protiv upala. Naime, listovi bosiljka prirodni su antibiotik i djeluju na bakterije i gljivice te ujedno revitaliziraju kožu.