7 razloga zašto biste trebali početi piti čaja od hibiskusa

| Health |

Pixabay

Čaj od hibiskusa, s okusom koji je ujedno i trpak i voćni, odlična je opcija kada tražite nešto drugačije za piće tijekom dana.

No, čaj od hibiskusa ima i brojne zdravstvene koristi koje nadilaze njegov izvanredan ukus.

U stvari, ljudi u raznim dijelovima svijeta, već tisućama godina, konzumiraju čaj od hibiskusa zbog njegovih zdravstvenih koristi.

Naime, kaže se da čaj od hibiskusa snižava krvni tlak i jača imunološki sustav, a u nastavku možete pronaći 7 razloga zašto biste trebali početi piti čaja od hibiskusa.

Pun je antioksidansa

Čaj od hibiskusa sjajan je izvor antioksidansa , odnosno tvari koje uklanjaju potencijalno štetna oksidacijska sredstva.

Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala, što sprečava stanično oštećenje, a nalaze se u biljnim antocijaninima koji su antioksidativni spojevi za koje se zna da podržavaju kardiovaskularno zdravlje.

Antocijanin je ono što daje hibiskus čaj prekrasnu duboku, bogatu boju fuksije.

Pomaže sniziti krvni tlak

Brojna istraživanja pokazala su da ispijanje čaja od hibiskusa može sniziti krvni tlak, što uključuje i sistolički i dijastolički krvni tlak.

Jača imunološki sustav

Čaj od hibiskusa sadrži vitamin C i željezo za koje se zna da podržavaju jak i zdrav imunološki sustav. 

Sadrži svojstva koja se bore protiv raka

Čaj od hibiskusa sadržava svojstva koja se bore protiv raka, a ističe se velika količina polifenola.

Poboljšava zdravlje jetre

Neka istraživanja sugeriraju da ekstrakt hibiskusa može smanjiti oštećenje jetre i promovirati zdravlje jetre, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo ima li čaj slične učinke.

Izvrsna je alternativa slatkim napicima

Mnogi čajevi od hibiskusa često sadrže nula kalorija pa su zato zdravija alternativa slatkim pićima.

Čaj od hibiskusa sjajan je ljude koji pokušavaju smršavjeti ili održavati tjelesnu težinu i žele malo okusa u svojim tekućinama.

Hidratizira

Čaj od hibiskusa i druge vrste nezaslađenih čajeva odlični su za ljude koji su nisu skloni običnoj vodi. Umjesto da posegnete za slatkim napitkom, čaj od hibiskusa može vam pomoći da unesete dovoljnu količinu tekućine tijekom dana.