6 zdravih namirnica koje trebate jesti u ograničenim količinama

| Health |

Pixabay

Ljudi su sve svjesniji koliko je važno hraniti se zdravo, no zbog toga često pretjeruju u konzumaciji samo jednog proizvoda.

No, ni u konzumiranju ovih super namirnica ne biste trebali pretjerivati jer one jednostavno ne mogu ponuditi sve hranjive sastojke koji su potrebni vašem organizmu.

U nastavku vam donosimo popis namirnica koje trebate jesti u ograničenim količinama.

Mrkva

Mrkva je prepuna beta-karotena koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Nažalost, višak beta-karotena u vašem tijelu može uzrokovati karotenimiju, bolest koja vašu kožu pretvara u žućkastu. Postupno nestaje kako se karoten prerađuje i ne nanosi štetu.

Avokado

Avokado sadrži vlakna i veliku količinu vitamina. Također vam može pomoći u snižavanju lošeg kolesterola (LDL) i održavanju ćelija zbog visokog sadržaja monozasićenih masti. Jedan avokado sadrži 240 kalorija, što je od 10 do 20 posto idealnog unosa kalorija za osobu, a unošenje previše kalorija može dovesti do problema sa začepljenjem arterija. Konzumirajte otprilike pola ili jedan avokado dnevno.

Cikla

Cikla je izvrstan izvor vitamina i minerala. Ona pomaže u snižavanju krvnog tlaka. No, u kombinaciji s mesom trebali biste je izbjegavati,jer ta kombinacija nije dobra za vaš organizam.

Morske alge

Morske alge rijedak su primjer proizvoda koji nisu životinjskog porijekla, a bogati su vitaminom B12, što ih čini izvrsnom zamjenom za meso u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. Također vam mogu pomoći u gubitku kilograma jer sadrže jod i vlakna. No,veliki unos joda mogao bi dovesti do problema sa štitnom žlijezdom, pa čak i do debljanja. Morske alge također mogu sadržavati velike količine teških metala, ovisno o tome gdje su rasle.

Soja

Soja je bogata hranjivim sastojcima, poput vitamina B, vlakana, kalija, magnezija i visokokvalitetnih bjelančevina. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može stvoriti. Ali ako ste nedavno promijenili prehranu zbog problema sa štitnjačom, pripazite: soja može ometati hormonske lijekove koji se koriste za liječenje hipotireoze kod pacijentica.

Chia sjemenke

Iako su chia sjemenke poznate kao superhrana zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, do sada nisu pronađeni dokazi o njihovim zdravstvenim blagodatima. Omegu 3 koja se nalazi u chia sjemenkama teže je apsorbirati od one koju pruža losos. Osim toga, 100 grama chia sjemenki sadrži oko 500 kalorija, što je približno kalorijama koje sadrži jedan hamburger.