5 svakodnevnih navika koje ometaju spavanje

| Health |

Instagram/@doses_of_luxury

Vaše svakodnevne navike na putu do sna možda vas održavaju budnima.

Neki ljudi će zaspati za samo nekoliko minuta nakon što njihova glava dodirne jastuk, ali ako niste jedan od tih osoba, spavanje može biti neostvariv cilj koji želite postići.

Ako se mučite s nesanicom sigurno ste probali svaki savjet koji ste pronašli kako bi brže zaspali. Problem je u tome što neki uobičajeni savjeti i navike koje potiču spavanje, zapravo, imaju suprotan učinak.

Ovo pet svakodnevnih navika koje vas održavaju budnima, umjesto da vam pomognu zaspati.

Tablete za spavanje

Ovo je krajnja ironija. Neke studije su otkrile da lijekovi za spavanje pomažu da zaspite samo nekoliko minuta ranije nego što biste to učinili bez lijekova. Isti lijekovi koji se prodaju kako bi vam pomogli da bolje spavate zapravo ometaju kvalitetu vašeg sna, a kvaliteta sna ključna je kako bi vam pomogla da se ujutro probudite osvježeni. Ako je vaša kvaliteta spavanja loša, često se budite ili ne uspijevate dosegnuti dubok san, nećete u potpunosti iskoristiti restorativne procese koje vaš mozak i tijelo trebaju.

Odlazak u krevet samo kada vam se spava

Iako to zvuči kao logičan savjet, slično kao i "jedite samo kada ste gladni", promjenjivo vrijeme spavanja može, tijekom vremena, uzrokovati poremećaj spavanja.

To je veliki problem za osobe od 20 do 40 godina jer se čini da su njihova tijela u stanju nositi se s nedostatkom rutine. Ali, vaše tijelo žudi za strukturom. Postavljanje uobičajenog vremena za spavanje i buđenje u isto vrijeme svakog dana, čak i tijekom vikenda, s istim ritualima pomaže vam lakše zaspati jer vaše tijelo prepoznaje rutinu, i tako se isključuje, smanjujući adrenalin i kortizol te povećavajući melatonin koji izaziva san.

Alkohol

Iako alkohol pomaže da brže zaspite, platit ćete ga hrpom nedostataka. Ako želite popiti u večernjim satima, popijte jedno do dva pića uz večeru, ali nakon toga se zaustavite jer alkohol utječe na vaš san čak četiri ili pet sati nakon što ste popili posljednje piće. Naime, alkohol smanjuje REM spavanje, povećava potrebu za mokrenjem zbog čega se budite i smanjujete kvalitetu sna te uzrokuje potencijalne probleme s disanjem kroz prekomjerno opuštanje mišića grla.

Gledanje na sat

Gledanje na sat i odbrojavanje koliko još vremena imate dok se ne trebate ustati je jako loša navika. Tako smanjujete vrijeme spavanja i povećavate svoju brigu što povećava mogućnost da uopće ne zaspite.Slično utjecaju kortizola i adrenalina. Savjetuje postavljanje alarma i njegovo odlaganje daleko kreveta, gdje ne možete vidjeti sat.

Ustajanje iz kreveta ako ne možete zaspati

Vrijeme provedeno u odmoru, čak i ako ne spavate, može biti izuzetno korisno za tijelo. Sve dok se ne uzrujavate zbog činjenice da ne spavate, onda je to vrijeme odmora nije izgubljeno vrijeme. To je zato što "odmaranje" pomaže vašem tijelu, čak i ako zapravo ne spavate, snižavanjem razine kortizola, hormona koji uzrokuje stres.