5 razloga da svaki dan pojedete barem jednu nektarinu

| Health |

Nektarine su koštičavo voće koje pripada porodici ružovki, baš kao breskva i šljiva. Nektarina je zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice.

Ova voćka potječe iz Kine, a vrste se razlikuju po boji mesa, pa tako postoje žute, bijele i crvene sorte.

U nastavku vam donosimo 5 razloga da se nektarine svaki dan nađu na vašem jelovniku.

Poboljšava probavu

Zbog visokog udjela vlakana, nektarina može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probavnog sustava. Vlakna iz nektarine doprinose dobrom radu crijeva, potiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipacije i čira. Vlakna čiste i upijaju toksine koji su se nakupili na stijenkama crijeva te pomažu u njihovoj eliminaciji iz organizma. Tako pomaže u čišćenju crijeva, a time i cijelog organizma od toksina.

Jača imunitet

Visok udio antioksidansa sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava obrambenu sposobnost organizma. Zahvaljujući snažnom imunitetu tijelo se lakše odupire raznim infekcijama te brže oporavlja od raznih bolesti ili ozljeda.

Čuva zdravlje očiju

Lutein, obilno prisutan u plodovima nektarine, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Znanstvena istraživanja su pokazala da adekvatan unos luteina kod djece u razvoju doprinosi formiranju zdravog i normalnog vidnog sustava.

Pomaže kod mršavljenja

Nektarine su niskokalorično voće, idealno za dijetu. U 100 grama nektarine sadržano je svega 44 kalorije. Svi znamo da dijetalni režim ishrane može narušiti zdravlje ako se organizmu ne osiguraju potrebni nutrijenti. Upravo zato je ovo voće idealno za popunjavanje dijetalnog jelovnika – sadrži malo kalorija, a obiluje nutrijentima.
Vlakna iz nektarine također doprinose očuvanju optimalne tjelesne težine jer ispunjavaju želudac i daju osjećaj sitosti. Zahvaljujući spojevima poput antocijanina, katehina i klorogenične kiseline ovo voće može biti od koristi i u liječenju dijabetesa te bolesti srca i krvožilnog sustava.

Čuva zdravlje kože

Vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinut će se za dobro zdravlje i lijep izgled kože. Lutein štiti kožu od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da je izuzetno učinkovit i u prevenciji kožnih opeklina. Vitamin C pospješuje sintezu kolagena, potiče regeneraciju kože te jača njezinu otpornost.