5 navika u prehrani koje slabe vaš imunološki sustav

| Health |

Instagram/ @toneitupnutrition

Već neko vrijeme su širom svijeta uvedene mjere zabrane kako bi se ljudi zaštitili od koronavirusa, ali ono što radimo pojedinačno, posebice u smislu povećanja obrambenih sposobnosti vlastitog tijela, također je od velikog značaja.

Zdrava, uravnotežena i adekvatna prehrana igra ključnu ulogu u jakom imunološkom sustavu.

Jedenje samo određene vrste hrane i dijete mogu biti najgore stvari koju trenutno možete učiniti sebi. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima od velikog je značaja za jak imunološki sustav. Osim toga, presudno je pripremati hranu kod kuće i odabrati sezonsko voće i povrće.

U nastavku vam donosimo 5 navika koje morate izbjegavati jer narušavaju vaš imunitet.

Ne pijete dovoljno vode
Pijenje dovoljne količine vode važno je za probavu, apsorpciju hranjivih sastojaka, uklanjanje štetnih tvari iz tijela i ostale metaboličke stvari. Naše tijelo zapravo treba 30 mililitara vode po kilogramu naše mase. Zatvor, koji se u crijevima može razviti kao rezultat neadekvatnog unosa vode, može negativno utjecati na zdravlje crijeva, što izravno utječe na imunološki sustav pa bi pijenje vode trebalo biti svakodnevno ravnomjerno raspoređeno u skladu s potrebama pojedinca.

Preskakanje doručka
Kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za energijom i proteinima, ne smijete preskakati obroke, dok su užine između njih također neophodne. Preskakanje doručka, najvažnijeg obroka, može povećati količinu drugih obroka, što dovodi do neravnoteže šećera u krvi. Otpornost vašeg tijela također opada kada ste gladni. Doručkujte jaja koja su kvalitetan izvor proteina. Njihov visoki udio željeza i vitamina A pomoći će vašem imunološkom sustavu.

Zanemarite grickalice
Između glavnih obroka obvezno jedite laganije obroke kako biste održali ravnotežu šećera u krvi, kontrolirali apetit i zadovoljili dnevne prehrambene potrebe. Voće, jogurt, kefir, orašasti plodovi poput badema, oraha ili lješnjak mogu pomoći u povećanju otpornosti tijela osiguravajući ravnotežu proteina, vitamina, minerala i vlakana.

Pretjerivanje s kiselim proizvodima
Probiotici poput jogurta, kefira i domaćih kiselih krastavaca su jako korisni za crijevnu floru, što pomaže jačanju otpornosti našeg tijela. No, pretjerivanje s krastavcima i konzumiranje prevelike količine u nadi da će uništiti virus uzrokovat će štetu našem organizmu. Treba imati na umu da količina soli u kiselim proizvodima šteti sluznici želuca. Konzumiranje puno takve hrane može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi s kroničnim bolestima (poput hipertenzije i bolesti srca) i oslabiti imunološki sustav. Jedite banane, jabuke, luk, laneno sjeme, bademe i orahe jer i oni mogu povećati učinak probiotika.

Jedete istu hranu
Jedenjem adekvatnih količina i kombiniranjem različitih vrsta namirnica povećavamo otpornost. Primjećujući da je udio proteina, vitamina i minerala u svakoj hrani različit, moramo osigurati da naši obroci sadrže bjelančevine, željezo i cink iz izvora kao što su meso, piletina, riba i jaja, žitarice i mahunarke s visokim udjelom vlakana i vitamina B, voće i povrće s visokim udjelom antioksidanata i sjemenke poput oraha, lješnjaka, badema koji su sjajni izvori omega-3 i omega-6.