5 navika koje mogu produžiti vaš život

| Health |

Pixabay

U istraživanju na Harvardu je otkriveno da usvajanje 5 zdravih navika može dodati čak deset godina života.

Kroz mijenjanje stila života, žene mogu povećati svoj životni vijek za 14 godina, a muškarci za 12.

U ovih 5 navika spadaju: Zdrava prehrana, redovno vježbanje, održavanje normalne težine te je također poželjno smanjiti konzumiranje alkohola i prestati pušiti.

Iako su ovo već poznate činjenice, ovo istraživanje dokazuje koliko dobar efekt mogu imati ove zdrave navike.
Također, ljudi koji žive zdrav život imaju 82 posto manje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti i 65 posto manju vjerojatnost da obole od raka u odnosu na one koji su manje pazili na zdravlje.

Ovo istraživanje, objavljeno u novinama Circulation, je uključivalo 34 godine podataka o 78,865 žena i 27 godina o 44,354 muškarcaa.
Istraživanjem je dokazano da održavanje zdravog BMI-a, ne konzumiranje cigareta i održavanje tjelesne aktivnosti 30 minuta na dan te kontroliranje unosa alkohola i zdrava prehrana mogu imati veliki utjecaj na dužinu životnog vijeka.

Ako 50-godišnjakinja počne živjeti na ovakav način i usvoji sve ove zdrave navike, može očekivati da živi još 43 godine. Ako se pak ogluši i nastavi s nezdravim načinom, očekuje se da će živjeti još 29 godina. Za muškarce istih godina, usvajanje ovih navika bi moglo dodati 38 godina života, a ako se odluče ne usvojiti ih, ostaje im približno 26 godina života.