5 namirnica koje pomažu plodnosti

| Health |

Instagram/ @valerialipovetsky

Postoji tona različitih čimbenika koja utječe na plodnost žene.

 Iako se puno njih ne može kontrolirati, usvajanje zdrave prehrane može pomoći kod začeća. Naime, zdrava tjelesna težina i prehrana značajno utječu na ženinu sposobnost začeća.

Važno je napomenuti da ispravna prehrana nije važna samo kod žena, već da i način na koji se muškarci hrane izravno utječe na proizvodnju testosterona i sjemena, što utječe na plodnost.

Muškarci su 50 posto ove jednadžbe i trebali bi se ispravno hraniti kako osigurali svoje sperme.

Kako bismo vam pomogli da jedete ispravno,ako pokušavate začeti, izdvojili smo neke od najboljih namirnica za plodnost.


Masna riba

Losos, sardine i druge masne ribe odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju važnu ulogu u plodnosti.

Istraživanja su pokazala da te masti potiču ovulaciju, što je ključni sastojak plodnosti. Dokozaheksaenska kiselina iz masne ribe može povećati progesteron, što je jedan od najvažnijih hormona koji je ženama potreban da održe trudnoću nakon začeća.

Mliječni proizvodi s punim masnoćama

Mlijeko s punim masnoćama bi trebao biti vaš odabir ako pokušavate zatrudnjeti. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da su žene koje su jele više od dvije porcije mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti imale veći rizik od neplodnosti od žena koje su konzumirale više od jedne porcije mlijeka s punim masnoćama svakog dana. 

Naime, točan mehanizam još uvijek nije poznat, ali vjeruje se da kada se mliječni proizvodi s punim masnoćama prerade u mliječne proizvode s niskim udjelom masti, bivaju obogaćeni aditivima poput proteina sirutke za poboljšanje ukusa, a ti dodaci mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu i ometati plodnost.

Cjelovite žitarice

Kažu da visokokvalitetni, složeni ugljikohidrati poput cjelovitih žitarica povećavaju plodnost.

Složeni ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica, voća, povrća i mahunarki, odličan su izvor vlakana i probavljaju se sporije od rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha, bijele riže, slatkiša i gaziranih pića. 
Sporija probava stabilizira šećer u krvi i povećava sitost što zauzvrat može uravnotežiti razinu reproduktivnog hormona, dovesti do gubitka kilograma i optimizirati plodnost.

Hrana bogata željezom

Željezo može smanjiti rizik od ovulacijske neplodnosti. Željezo možete pronaći u namirnicama poput govedine koja se hrani travom, škampima, organskoj piletini, ribi i jajima. Da biste povećali apsorpciju željeza u organizmu, konzumirajte hranu bogatu željezom s namirnicama koje sadrže vitamin C.

Biljni protein

Biljni proteini poput kvinoje, leće, orašastih plodova, graha i sjemenki mogu biti od pomoći plodnosti. Nije potrebno jesti potpuno biljnu prehranu da biste iskoristili prednosti biljnih proteina. 

Dijete koje se baziraju na biljkama bogate su antioksidansima koji deaktiviraju slobodne radikale u tijelu. Ako ti radikali ostanu aktivni, oni mogu oštetiti spermu i jajne stanice. Zato su biljni proteini od pomoći kada imate problema s plodnošću.