5 namirnica koje pomažu kod visokog krvnog tlaka

| Health |

 

Instagram/ @oatmeal_stories

Visok krvni tlak ili hipertenzija može uzrokovati bolesti srca i bubrega, moždani udar i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Prehrana za kontrolu krvnog tlaka prilično je jednostavna i izvediva. Prvo što trebate je smanjiti unos soli u organizam. Drugo, morate jesti namirnice bogate kalijem, magnezijem i vlaknima.

U nastavku vam donosimo 5 namirnica koje pomažu kod visokog krvnog tlaka.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato flavonoidima koji snižavaju krvni tlak. Jedite ih svježe ili zamrznute. Prema studijama, jedan smoothie od bobičastog voća tjedno će dati dobre rezultate. Jagode i borovnice najbolje su za snižavanje tlaka.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće ne samo da je bogato kalijem, nego i drugim izvrsnim hranjivim sastojcima. Konzumirajte rukolu, kelj, repu, koprivu, špinat i blitvu. Jedite ih sirove ili kuhajte na pari za pravi učinak.

Omega-3

Omega-3 masne kiseline su super zdrave masti koje vaše tijelo treba da bi pravilno funkcioniralo. Omega-3 mogu sniziti krvni tlak, smanjiti upalu i smanjiti trigliceride. Sadrže i vitamin D koji također snižava krvni tlak.

Sjemenke i orašasti plodovi

Užina od četvrtine šalice sjemenki poput suncokreta, bundeve ili drugih sjemenki snizit će vaš tlak. Orašasti plodovi i sjemenke su puni minerala.

Pahuljice

Jedite pahuljice za doručak. Zobena kaša bogata je vlaknima, mastima, natrijem i svim onim što vam je potrebno kako biste snizili krvni tlak. Samo izbjegavajte maslac i slatke preljeve. Umjesto toga, dodajte voće i orašaste plodove.