5 namirnica koje će vam pomoći kada imate želučanih problema

| Health |

Žitarice
Žitarice

 Patite li od crijevne viroze ili imate sindromom iritabilnog crijeva, jedno je sigurno - vaša redovna raznolika prehrana neće vam donijeti nikakve benefite.

U stvari bi vam mogla samo pogoršati simptome. Umjesto toga, vaš najbolji kandidat za uklanjanje simptoma poput mučnine i proljeva pridržavanjem je režima blage hrane, barem dok vam crijeva ne budu ponovno u pripravnosti.

Koja je hrana najlakša za probaviti?

Trebali bi ste se držati hrane koja sadrži malo masti i malo vlakana kako bi se osiguralo da vaš gastrointestinalni trakt neće morati uložiti dodatan trud za razgradnju prehrambenih spojeva kad je već uznemiren.


Debelo crijevo je organ koji prekovremeno radi da bi preradio teže i vlaknaste namirnice i na kraju odložio otpadne proizvode. Ako je on upaljen, ne želite uzrokovati veću štetu s pretjerivanjem u hrani koju je teško probaviti.

Klonite se velike količine vlakana i masnoće, a u nastavku pronađite namirnice koje će vam pomoći smiriti crijeva.


Bijeli kruh i bijela riža


U usporedbi s njihovim rođacima, hrana od bijelog brašna daleko je lakša za probavu. Bijelo brašno se rafinira i prerađuje, što znači da se iz njega uklanjaju vlakna.


Lubenica


Ovo sočno voće prvenstveno se sastoji od vode. Budući da lubenica jedva sadrži vlakna, koja se u osnovi apsorbiraju usput, ostavlja se malo vremena da ta ista vlakna završe u debelom crijevu.


Piletina i puretina


Kad je u pitanju branje proteina, vi ćete se htjeti odlučiti za mršave proteine niske masnoće poput piletine, puretine i / ili ribe. Vaš protein po izboru, također, treba biti pripremljen na način koji sadrži malo masti. To znači da trebate izbjegavati prženja i umakanje mesa.

Što se tiče ribe, postoji nekoliko dodatnih pravila. Izbjegavajte sushi jer postoji veći rizik od kontaminacije i masnu ribu poput skuše i sardine jer one mogu biti preteške kada imate problema s crijevima.


Banane


Što su tamnije to su bolje. Da, dobro ste pročitali. Premalo zrele, zelenije banane imaju otporniji škrob, koji je sličan prebioticima pa ih je teško probaviti i nahraniti bakterije u vašem crijevu.

Kada vaš želudac ima problema, posljednje što želite je da se svi te bakterije počnu djelovati. Banane mogu uzrokovati zatvor, što je korisno ako imate proljev.


Kuhane žitarice


Također poznat kao zobena kaša. Farina ili mljevena pšenica i griz djeluju sve dok se kuhaju vodom.

Kada, ove žitarice, kuhate s vodom pomažete u razgrađivanju njihovih sastojaka, što znači da zapravo započinjete proces probave prije nego što žitarica uopće uđe u usta.