5 malih promjena za vođenje zdravijeg načina prehrane

| Health |

Instagram/@juliamateian

Dijeta je lukava stvar.

Postoji toliko puno mogućnosti, a iz dana u dan se pojavljuje neka nova čudotvorna dijeta koju bismo svi trebali isprobati.

No, niti jedna dijeta nije u potpunosti zdrava za vaše tijelo. Ono što biste zapravo trebali raditi, i što smo sigurni da ste već ćuli, je imati uravnoteženu,zdravu, prehranu.

U doba kada smo svi prezauzeti poslovnim i obiteljskim obvezama jako je teško ispravno se hraniti.

U nastavku pročitajte 5 malih promjena koje mogu donijeti ogromnu razliku u vođenju zdravijeg načina prehrane.

Smatrajte svoju prehranu kao način života

Dijeta je prema definiciji vrsta hrane koju osoba, životinja ili zajednica obično jede. Dakle, tehnički, smo svi na" dijeti ", ali ta ista dijeta ne bi trebala biti restriktivna. Razmislite o namirnicama koje želite jesti i uključite ih u svoj svakodnevni život. Ključ uspješnog programa je prilagoditi se svom životnom stilu i omogućiti određenu fleksibilnost. Na kraju dana, ne zahtijevati savršenstvo je puno zdravije od izbacivanja svega što volite iz svoga života.

Držite se dalje od umjetnih zaslađivača

Oni su jednina stvar koju biste trebali u potpuno izbaciti. Vaše zdravlje počinje u crijevima, a istraživanja su pokazala negativan utjecaj umjetnog zaslađivača na zdravlje i metabolizam crijeva . Umjetni zaslađivači su toliko slađi od prirodnog šećera da smo izgubili sposobnost dešifriranja stvarne slatkoće.

U idealnom slučaju nećete dodavati šećer svojoj hrani ili pićima. No, ako morate, isprobajte malu količinu pravog šećera, meda, javorovog sirupa ili melase.

Jedite u skladu s godišnjim dobima

Trebali bi ste jesti što više sezonskih namirnica, što, također, znači lokalno jer je to puno bolje za naše zdravlje. Što je hrana svježija to ima bolji okus i utjecaj na vaše zdravlje .

Budite otvoreni i znatiželjni bez da budete restriktivni

Slušajte svoje tijelo i kako se osjeća. Održavajte stalan dijalog sa svojim tijelom. Eksperimentirajte na koji se način vam određena hrana paše. Pokušajte jesti veganski ili paleo nekoliko tjedana te vidite kako se zbog toga osjećate i fali li vam energije. 

Broj kalorija nije zlatni standard. Osluškujte svoje tijelo i njegove potrebe.   Ako se napunite, prestanite jesti. Ako ste gladni, pojedite nešto zdravo. Prirodno su nam urođeni signali koje je samo potrebno poslušati kako bismo napravili ono što je najbolje za nas.

Prigrlite masti, a ne šećer

Zdrave masti, poput avokada, masne ribe, orašastih plodova i tamne čokolade, važan su dio vaše prehrane. Rafinirani šećer nije i zato ga treba ograničiti. Ne govorim o voću, sirovom medu ili javorovom sirupu, koji su prirodni izvori. Ali, na prerađeni šećer je bitno paziti jer je on obično kombinacija glukoze i fruktoze.

Proizvođači hrane dodaju kemijski proizveden šećer, obično kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze, hrani i pićima, uključujući krekere, aromatizirani jogurt, sos od rajčice i preljev za salatu, a hrana s malo masti je najgori neprijatelj zdravoj prehrani jer proizvođači koriste šećer za dodavanje okusa.