4 znaka koja vas upozoravaju da konzumirate previše soli

| Health |

Instagram/@thefashionfraction

Osim one očito slane hrane, sol se vašim tanjurom provlači češće nego što to možda znate.

Naime, sol je posvuda, a sva sol sadrži 40 posto natrija, što znači da je košer sol, ružičasta himalajska sol, pa čak i ta maštovita francuska morska sol, jednako loša kao i ona sol koja se isporučuje u paketima u restoranima brze hrane.

Osim soli za koju znate da ju dodajete hrani, tona natrija i dalje se probija do vašeg tanjura.

Opće pravilo je da svaka prerađena ili umjetna hrana najvjerojatnije sadrži visoku razinu soli. Ako se nalazi u limenci ili je prethodno pripremljena i zamrznuta, ima soli.

Iako još uvijek traje rasprava o nuspojavama pretjerane konzumacije soli, previše soli može, u najmanju ruku, uzrokovati nadimanje i zadržavanje vode.

U nastavku pročitajte koja četiri znaka vas upozoravaju da konzumirate previše soli.

Stalno ste žedni

Natrij igra glavnu ulogu u pomaganju našim tijelima da uravnoteže tekućinu.

Unos soli potreban nam je svaki dan kako bismo održali ravnotežu vode u tijelu, a natrij koji se nalazi u soli pomaže zadržavanju tekućine u našim stanicama.

Kad ste žedni  vaše tijelo vam govori da nema dovoljno vode da podrži količinu natrija u vašem sustavu pa se, vašem mozgu, šalje signal da pijete.

Borite se s nadutosti

Slani obroci imaju tendenciju stvoriti užasnu nadutost.

Ekstremne razine natrija, praćene viškom razine tekućine mogu dovesti do pojave nadutosti, posebno trbuha.

Također, nakon slanog obroka, možete primijetiti oticanje na prstima ili nožnim prstima.

Imate glavobolje

Ako vas nekada boli glava bez ikakvog očitog razloga, provjerite svoj zadnji obrok.

Previše soli može uzrokovati širenje krvnih žila u mozgu, što može dovesti do bolnih glavobolja.

Vaša hrana nema okus

Uz sve zdravstvene rizike, konzumiranje puno soli zapravo može ugušiti vaše okusne pupoljke, tako da vaša hrana s vremenom biva sve manje ukusna.

Što više soli jedete, potrebno vam je više da dobijete isti odgovor okusa na vodljivost.

Puno ljudi možda ne može shvatiti koliko viška natrija unose uslijed promjene ili prigušivanja okusnih pupoljaka zbog prekomjerne izloženosti soli.

Drugim riječima, to je skliska, slana padina.