4 jako dobra razloga zašto biste svaki dan trebali jesti jagode

| Health |

Ako su jagode voće koje obožavate i koje jedete na sto različitih načina, onda svakako pročitajte zašto je dobro jesti jagode što češće.

Ubrzavaju metabolizam

Bogate su protuupalnim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovremeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce.

Štite od UV zračenja

Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući njenu otpornost i smanjujući oštećenje DNK.
Do ovakvog su zaključka došli talijanski i španjolski znanstvenici koji se kulturama stanica ljudske kože (fibroblasti) dodali ekstrakt jagode u različitim koncentracijama (0,05; 0,25 i 0,5 mg/ml). Kulture stanica kože su tada izložene ultraljubičastom zračenju koje se može usporediti s 90-minutnim boravkom na podnevnom suncu francuske rivijere.
Rezultati su objavljeni u Journal of Agricultural Food Chemistry.

Dobre su za mršavljenje

Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti jagoda. Jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. Jagode ne sadrže puno kalorija, a olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, snizuju kolesterol, poboljšavaju pamćenje... Prilično jake stvari za tako malene bobice, zar ne?

Snizuju kolesterol

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju kolesterola.
Sudionice istraživanja koje su pokazivale minimalno tri simptoma metaboličkog sindroma svakodnevno su pile napitak obogaćen s 25 grama dehidriranih jagoda u prahu.
Dobra je vijest da je za četiri tjedna, razina njihovog kolesterola (pogotovo lošeg) pala je prosječnu.