![](https://wall.hr/cdn/uploads/850x/2020/06/cd031e26/jagode03.jpg)
Ako su jagode voće koje obožavate i koje jedete na sto različitih načina, onda svakako pročitajte zašto je dobro jesti jagode što češće.
Ubrzavaju metabolizam
Bogate su protuupalnim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovremeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce.
Štite od UV zračenja
Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući njenu otpornost i smanjujući oštećenje DNK.
Do ovakvog su zaključka došli talijanski i španjolski znanstvenici koji se kulturama stanica ljudske kože (fibroblasti) dodali ekstrakt jagode u različitim koncentracijama (0,05; 0,25 i 0,5 mg/ml). Kulture stanica kože su tada izložene ultraljubičastom zračenju koje se može usporediti s 90-minutnim boravkom na podnevnom suncu francuske rivijere.
Rezultati su objavljeni u Journal of Agricultural Food Chemistry.
Dobre su za mršavljenje
Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti jagoda. Jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. Jagode ne sadrže puno kalorija, a olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, snizuju kolesterol, poboljšavaju pamćenje... Prilično jake stvari za tako malene bobice, zar ne?
Snizuju kolesterol
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju kolesterola.
Sudionice istraživanja koje su pokazivale minimalno tri simptoma metaboličkog sindroma svakodnevno su pile napitak obogaćen s 25 grama dehidriranih jagoda u prahu.
Dobra je vijest da je za četiri tjedna, razina njihovog kolesterola (pogotovo lošeg) pala je prosječnu.