3 znaka da vaš organizam prebrzo stari

| Health |

 


Sigurni smo da nam je svima podjednako draga ona laskava rečenica kako izgledamo mlađe i da nam je uvijek to drago čuti.

Na proces starenja organizma - što podrazumijeva, ne samo pojavu bora na licu, već i brojne biološko-fiziološke procese, genetika utječe samo do 20 %, dok se ostatak pripisuje životnom stilu.

Važno je na vrijeme prepoznati ako se proces starenja zaista odvija brže nego što bi trebalo u odnosu na godine.

Poremećaj menstrualnog ciklusa
Ako ste uvijek imali redovnu menstruaciju i menstrualni ciklus vam je odjednom postao neredovan, moguće je da se radi o preuranjenoj menopauzi, koja je znak starenja.
Ostali simptomi koji mogu ukazati na preuranjenu menopauzu su insomnia, promjene raspoloženja i iznenadni napadi vrućine.
Prevencijom preuranjene menopauze se smatra zdrav životni stil i prehrana bogata vitaminima.

Kroničan umor
Uobičajeno je da ako niste u formi imate manje snage nego što bi trebali, ali ako se javlja konstantan umor i obično penjanje uz kraće stepenice vas ostavi bez daha, onda bi to moglo biti pokazatelj da postoji razlika između vaših godina i onoga kako se organizam osjeća.
S godinama mišići naglo počinju gubiti na svojoj masi, a redovna fizička aktivnost je najbolji način da u ovom pogledu usporite proces starenja.

Suha koža
Bitno je da napomenemo da se ovdje ne radi o tipu kože kao takvom, već o pojavi suhoće kože koja postaje sve intenzivnija.
Ako vam je koža postala ekstremno suha, do te mjere da se peruta, i da na pojedinim mjestima postaje bolna, onda je moguće da se radi o disfunkciji endokrinog sustava, koji ima direktan utjecaj na proces starenja.
Osim hormonskog statusa, na ovakvo stanje kože može utjecati i nezdrava prehrana.