3 neočekivane stvari koje slabe naš imunitet

| Health |

Imunološki sustav čovjeka je satkan od različitih segmenata i on je zadužen za borbu protiv mikroba i bakterija kojima smo svakodnevno izloženi, a od posebne je važnosti jačati imunitet u vrijeme korona virusa.

Iako je moguće jačati imunološki sustav uključivanjem dobrih navika kao što su kvalitetna prehrana i dovoljno sna, postoje brojni neočekivani faktori koji mogu ugroziti vaš imunološki sustav, bez obzira na to koliko se trudili ostati zdravi.

U nastavku vam donosimo 3 stvari koje oslabljuju imunitet.

Pasivno pušenje
Druženje s članovima obitelji koji puše može naštetiti vašem imunološkom sustavu. Istraživanje je pokazalo da izlaganje dimu svake godine ubije oko 600.000 ljudi i povećava rizik od akutnih respiratornih infekcija i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Imunološki sustav je također pod utjecajem duhanskog dima.

Redovno uzimanje antibiotika
Redovno inzistiranje na antibioticima i za najmanju infekciju može ugroziti čak i najzdraviji imunološki sistem. Nedavno istraživanje koje su proveli istraživači s Harvarda, MIT-a i Instituta Wyss otkrilo je da antibiotici zapravo mogu djelovati protiv tijela i oslabiti način na koji imunološki sustav čuva organizam.

Kontaminirane površine
Možda ćete svoj radni stol i telefon redovno održavati i čistiti, ali postoje mnoge druge stvari koje svakodnevno dodirnete, a koje mogu biti pune mikroba. Višekratna vrećica za kupnju, stepenice, pa čak i tuđa olovka mogu biti izvor mnogih bakterija. Iako se teško protiv ovoga adekvatno boriti, opremite se antibakterijskim čistačima za ruke i vlažnim maramicama.