3 neočekivana razloga zbog kojih ste stalno gladni

| Health |

Imali ste obilan obrok prije nekoliko minuta i već ste gladni? Ako se nikako ne osjećate dovoljno sito, znajte da niste sami.

Veliki je broj ljudi koji stalno osjeća glad, a za to postoje i medicinski razlozi.

Brojni faktori mogu utjecati na osjećaj gladi, od problema sa štitnjačom do uzimanja određenih antidepresiva. U svakom slučaju glavni krivac za stalni osjećaj gladi je vaš stil života.

U nastavku vam donosimo 3 najčešća razloga zbog kojih se nikako ne osjećate dovoljno sito.

Dosadno vam je

Dosada je glavni faktor koji pridonosi prekomjernoj tjelesnoj težini. Brojna istraživanja su dokazala vezu između dosade i prejedanja.
Ako mislite da ste gladni, a već ste jeli, zamislite ono što vam se jede.
Ako ste stvarno gladni, taj obrok će vam se činiti privlačnim, ali ako vam se on ne čini toliko primamljivim, potražite neku zanimaciju umjesto da otvarate hladnjak.

Dehidrirali ste

Dehidracija često proizvodi osjećaj gladi.
Hipotalamus je dio mozga koji regulira glad i žeđ, a ponekad vašem mozgu može slati miješane poruke u kojima mijenja žeđ za glad.
Ako ste pojeli obilan obrok i dalje imate osjećaj da vam je potrebno još hrane, popijte čašu vode prije nego što nastavite.

Ne spavate dovoljno

Nedostatak sna može poremetiti hormone koji reguliraju apetit, što u konačnici povećava glad. Grelin je hormon koji potiče glad, a povećava se kada vam nedostaje sna.
Suprotno tome, leptin, hormon koji signalizira sitost, u tom slučaju opada.
Osim toga, što ste više budni, veća je vjerojatnost da ćete posegnuti za nekom hranom, čak i ako niste gladni.