10 moćnih voćki za jačanje imuniteta

| Health |

Instagram/@frenchlyphotography

Jačanje imuniteta jedan je od najvažnijih faktora kada zavlada neka epidemija u svijetu. Vjerojatno se pitate i koje su to namirnice koje će vam pomoći da popravite i ojačate imunitet.

Imunološki sustav vrši osnovnu funkciju obrane čovjekovog tijela od potencijalnih napadača koji uzrokuju razne bolesti. Budući da je ljetno vrijeme i na trgovinama i u marketima ima raznog voća i povrća, donosimo vam spisak super moćnih voćki koje će vam pomoći da ojačate svoj imunitet.

Naranče imaju obilje hranjivih sastojaka, posebice vitamina C koji treba uzimati tijekom cijele godine, a ne samo kada ste prehlađeni. Ovaj hranjivi sastojak povećava broj bijelih krvnih zrnaca i održava vaš imunološki sustav.

Papaja ojačava imunološki sustav i ima protuupalni učinak na vaše tijelo zahvaljujući enzimu papainu.

Grožđe je bogato vitaminima A, B i C, a osim toga sadrži i veliku količinu minerala i hranjivih tvari poput folne kiseline, enzima, proteina, kalcija, magnezija, kalija, mangana i fosfora.

Mango je dobar izvor vitamina A. Osim toga pun je beta-karotena koji je snažan antioksidant koji štiti organizam od upala. Ne sadrži masti, kolesterol i ima malo kalorija.

Konzumacija jabuka vam pomaže da se riješite toksina, teških minerala i kolesterola. Jabuke su dostupne tijekom cijele godine. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalij (od 100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još više od 20 antioksidanata.

Lubenica je izuzetno popularna ljeti. Pomaže našem tijelu da ostane hidrirano, a sadrži puno hranjivih sastojaka koji pomažu tijelu da se učinkovito bori s infekcijama. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija te sadrži puno vode.

Šipak se nekada smatrao super voćem. Dobar je za rad srca i cijelog tijela. Snižava krvni tlak i djeluje kao pojačivač energije.

Limun je bogat antioksidansima. Izvrstan je izvor vitamina C, a sadrži i folat, kalcij, kalij i bogat je vlaknima.

Osim voćki, da biste ojačali imunološki sustav morate unositi i dovoljno vode, spavati minimalno osam sati dnevno i biti fizički aktivni.