Gdje se krije ključ kreativnosti?

| Lifestyle |

Gledate li svijet kroz ružičaste naočale, svakako si možete uljepšati bilo koji dan. No, kako ističe psihologinja Susan Krauss Whitbourne u nedavnom članku za Psychology Today, sreća je daleko više od emocionalnog iskustva - ona zapravo može promijeniti način na koji percipiramo svijet.

Whitbourne navodi istraživanja s Ghent Universityja kolegice Naomi Vanlessen koja je dokazala da sreća omogućuje promatranje veće slike života, ponekad na štetu analitičkom ili unutarnjem razmišljanju. "Ako ste upravo primili dobru vijest, na primjer, moći ćete gledati na stvari oko sebe u pozitivnom svjetlu, ali, što je još važnije, bit ćete u mogućnosti razmišljati kreativnije nego prije", objašnjava Whitbourne. "Nove ideje možda vam se stvore u glavi u trenutku kada razmatrate kako pristupiti poznatom zadatku. S druge strane, kad se osjećate pod pritiskom ili razočaranima nakon neke vrste gubitka ili prekida, svaka manja životna smetnja samo pridodaje boli."

Vanlessen i njezin tim prikupio je više od 1000 objavljenih studija o raspoloženju i pažnji te su zatim suzili popis i odabrali 21 studiju za koje su smatrali da su dovoljno rigorozne da ih se uopće pregleda i analizira. Nakon razmatranja svih istraživanja, otkrili su da su zbog dobrog raspoloženja ljudi u mogućnosti u širem rasponu osjeta obraditi stvari na kreativniji način, ne toliko analitički. Drugim riječima, "kad ste u lošem raspoloženju, nećete primijetiti kako je lijep pun mjesec, jer ćete biti iznimno zaokupljeni svojim negativnim mislima i osjećajima."