Gdje griješite u pranju rublja?

| Lifestyle |Instagram/ @gooseberryintimates

Čini se da ništa ne može biti lakše od pranja odjeće u mašini za pranje rublja.

No, to nije tako jednostavno. Ako često perete svoju odjeću, možete uzrokovati njeno oštećenje.

U nastavku vam donosimo 4 najčešće greške koje svi pravimo prilikom pranja rublja i koje skraćuju životni vijek vaše odjeće.

Pixabay

Previsoka temperatura vode
Odjeća će svoj oblik i boju zadržati ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, hladna voda može jednako dobro otkloniti mrlje kao i topla voda ako imate dobar deterdžent i mašinu za pranja rublja. Bijelo rublje, ručnike I posteljinu perite na 90 stupnjeva, a sve ostalo možete prati na nižim temperaturama.

Pranje jako zaprljanog rublja u mašini za pranje rublja
Jako zaprljane odjeću prvo trebate natopiti i oprati ručno prije nego je stavite u mašinu za pranje rublja. U suprotnom, odjeća se neće oprati kako treba. Umjesto sredstva za uklanjanje mrlja, možete upotrijebiti alternativna sredstva. Limunov sok dobar je a čišćenje mrlja od znoja; mješavina ocata i tekućeg deterdženta može ukloniti tragove trave; mrlje od vina nestat će nakon nanošenja mješavine vode i sode bikarbone u omjeru 3: 1.

Previše deterdženta ili omekšivača
Višak deterdženta može začepiti spremnik deterdženta i izazvati neugodan miris, a previše omekšivača otežava pranje odjeće. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakiranju i ne zaboravite koristiti mjernu čašicu.

Korištenje omekšivača za sve vrste odjeće
Osim što tkaninu čini mekom, omekšivač također olakšava peglanje. No, ne preporučuje se koristiti ga za ručnike, sportsku odjeću ili druge predmete izrađene od mikrofibera ili elastina.