Zašto trebate redovno vježbati?

| Fit |

Instagram/ @fitwaame_sa

Redovno vježbanje može smanjiti krvni tlak I težinu barem podjednako efikasno kao i većina uobičajenih lijekova na recept, stoji u dva nova stručna pregleda relevantnih istraživanja o efektima vježbanja na pojavu različitih bolesti.

Nove studije podržavaju ideju da se vježbanje može smatrati medicinom, a pojedini liječnici redovno vježbanje smatraju moćnim lijekom. Također se postavlja pitanja znaju li ljudi dovoljno o vrstama i učestalosti vježbi koje bi najbolje mogle pozitivno utjecati na različite zdravstvene probleme.

Mogućnost službenog propisivanja vježbi kao tretmana za različita zdravstvena stanja, uključujući visok tlak, pretilost i druge bolesti, sve je privlačnija opcija među liječnicima.

Američki stručnjaci već vode globalnu kampanju pod nazivom "Vježba je medicina", koja ima za cilj ohrabriti liječnike da uključe vježbanje kao dio tretiranja bolesti. I dok se mnogi lijekovi suočavaju s opsežnim testiranjem prije nego što budu odobreni i propisani kao terapija, nuspojave prekomjernog vježbanja obično su relativno male i kratkoročne.

Naime, istraživači su tijekom ovog projekta prikupili sve studije koje se bave djelotvornošću lijekova za tretiranje određenih stanja i usporedili ih sa studijama u kojima se ispitivala djelotvornost vježbanja na liječenje iste bolesti te su usporedili rezultate. Glavna prednost vježbanja se zapravo ogleda u snižavanju krvnog tlaka te smanjenje ukupne tjelesne težine kod pretilih ljudi, a tjelovježba se pokazala čak efikasnijom od lijekova za tretiranje ovih stanja.

Exercise is Medicine | What is the EIM Solution?