Iz kojeg razloga nam je tako teško pronaći motivaciju za trening?

| Fit |

 

Većina nas se žali da ne možemo pronaći motivaciju za redovnu fizičku aktivnost, ali uglavnom čujemo komentar da smo samo lijeni. Novo istraživanje pobija tu tvrdnju i pokazuje da nedostatak motivacije ima poveznicu s našim karakterom i osobinama.

Drugim riječima, možda napokon imate i znanstveno opravdanje za to što se ne možete pokrenuti.

Istraživači su koristili podatke iz nekoliko velikih istraživanja i otkrili da kod žena njihov karakter može utjecati na to koliko će biti aktivne, ali i koliko će sebe doživljavati aktivnom, što nije uvijek jednako. Dvije glavne karakteristike koje utječu na to su ekstrovertiranost i neurotičnost.

Stručnjaci su otkrili da su žene koje su bile više ekstrovertirane od prosjeka često prijavljivale da vježbaju više nego što je to njihov monitor zabilježio.

Istraživači vjeruju da se to može objasniti činjenicom da monitor bilježi aktivnost, dok ljudi prijavljuju vježbanje na osnovu samoprocjene toga koliko su se umorno osjećali nakon vježbanja pa je prirodno da se rezultati dijelom razlikuju. Ako vam je teško natjerati se na ozbiljne treninge, počnite s laganom šetnjom, planinarenjem vikendom ili laganom vožnjom bicikla, savjetuju stručnjaci.

Žene s ovom karakternom osobinom ipak su bile aktivnije od onih koje su neurotične. One su, pak, bile nedovoljno aktivne i prema svom izvještaju i prema uređaju koji je bilježio kretanje. Tia Kekalainen, autorica istraživanja, rekla je da ovo svejedno ne bi trebao biti izgovor ljudima da ne treniraju i ne žive zdravo.Neurotičnim osobama vježbanje može pomoći da pobijede negativne osjećaje jer fizička aktivnost luči hormone sreće.